UKJENT BRONSEVINNER: Thea Krokan Murud sjokkert både seg selv og de fremmøtte da hun gikk inn til bronse på 10-kilometeren i NM. FOTO: TV 2.
UKJENT BRONSEVINNER: Thea Krokan Murud sjokkert både seg selv og de fremmøtte da hun gikk inn til bronse på 10-kilometeren i NM. FOTO: TV 2.

Bronseoverraskelse i NM: – Tror ikke det er så mange som har hørt navnet mitt

Thea (21) ble den store overraskelsen da Astrid Uhrenholdt Jacobsen tok sitt tolvte NM-gull.

I fraværet av Therese Johaug, Heidi Weng og Ingvild Flugstad Østberg paraderte Astrid Uhrenholdt Jacobsen inn til NM-gull på kvinnenes 10-kilometer i Tromsø.

Fullstendig overlegen
Dette var Heming-løperens sjette individuelle NM-gull – hennes tolvte totalt.

– Jeg tror jeg begynner å nærme meg mitt livs form. Det er artig. Jeg er veldig stolt over at jeg klarer å gjøre et sånt løp i jubileumsåret (Heming fyller 100 år journ. anm), sier Uhrenholdt Jacobsen til NRK.

Hun var utilnærmelig fra start til mål og var rett og slett i en helt egen klasse. 29-åringen endte til slutt hele 55,7 sekunder foran sølvmedaljevinner Mari Eide.

– Når er sist du følte deg så bra som nå?

– Det er kanskje sommeren 2014. I Tour de Ski for to år siden følte jeg meg i nærheten. Det som er spennende nå er å se hva som er toppnivået mitt, for det tror jeg egentlig ikke jeg vet. Jeg tror jeg har tatt et lite steg til, sier Jacobsen til TV 2.

– Skjønner at folk stusser
Men dagens virkelig store overraskelse var Thea Krokan Murud. 21-åringen fra Lillehammer gikk inn til bronsemedalje.

– Jeg tror ikke at det er så mange som har hørt navnet mitt før i dag. Så jeg skjønner at folk stusser litt, sier Krokan Murud til TV 2.

– Jeg har egentlig ikke ord. Jeg er sjokkert. Det er helt fantastisk. Det er en utrolig laginnsats (Team Veidekke) – vi blir nummer to, tre og fem. Treneren vår er så fornøyd. Vi hadde fantastiske ski. Det er blanding av alt. Det er helt utrolig.

Avstanden opp til seirende Uhrenholdt Jacobsen ble på over minuttet for NMs store overraskelse, uten at hun synes det er avskrekkende.

– Det er langt med ett minutt, men jeg er bare 21 år gammel. Det er ikke så langt opp. At jeg blir tre ... Jeg har ikke ord. Jeg er superfornøyd, sier Krokan Murud.

OVERLEGEN UHRENHOLDT JACOBSEN: Astrid Uhrenholdt Jacobsen (midten) tok NM-gull på kvinnenes 10-kilometer torsdag. Mari Eide (t.v) tok sølv, mens Thea Krokan Murud gikk inn til en overraskende bronsemedalje. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
OVERLEGEN UHRENHOLDT JACOBSEN: Astrid Uhrenholdt Jacobsen (midten) tok NM-gull på kvinnenes 10-kilometer torsdag. Mari Eide (t.v) tok sølv, mens Thea Krokan Murud gikk inn til en overraskende bronsemedalje. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Foto: Pedersen, Terje

Endelig for Eide
For Eide på andreplass ble torsdagens NM-øvelse en etterlengtet opptur. Nå har også hun, i likhet med store deler av sine nærmeste, en medalje fra et mesterskap. Eide kan fortelle om en storesøster med medalje i junior-NM på ski, en lillesøster med medalje i junior-NM i skiskyting, samt samboer Anders Gløersens fem NM-medaljer.

– Det er kjempestort. Jeg har aldri tatt medalje i et mesterskap. At det kommer på 10 kilometer klassisk hadde jeg heller ikke trodd. Jeg har gått mest sprint og er kanskje bedre i skøyting. Det er morsomt å se at man får betalt for noen år og timer med trening, sier Eide til TV 2.

Kampen om sølv og bronse ble tett og nervepirrende. Drøyt ti sekunder skilte Eide og Krokan Murud. Kathrine Harsem på fjerdeplass havnet fattige fire tideler bak bronsemedaljen. Marthe Bjørnsgaard på femte havnet seks tideler bak der igjen.

Følg vintersport i TV 2s livesenter her!