Jenny Skavlan raser mot klespress blant unge:

Ber jentene om å sy sine egne ballkjoler

Den gravide TV-profilen mener det er skremmende å skulle oppdra et barn når hun ser ungdommens kjøpepress.

Med tre struttende og glitrende ballkjoler som kostet mindre enn 700 kroner å lage, gjestet gjenbruksdronning Jenny Skavlan (29) God morgen Norge torsdag.

Modellen og TV-profilen har gjennom hele sin karriere slått et slag for å gjenbruke og sy om klær. Debatten om press blant unge om å kjøpe rådyre kjoler til skoleballet, har satt 29-åringens sinn i kok.

– Det er jo mange ting å la seg provosere over, begynner Skavlan.

Torsdag forrige uke publiserte Dagbladet en artikkel om en sørlandsk syerske som sydde om en kjole for en jente som gråt fordi hun måtte ty til gjenbruk. De andre elevene mente det var «helt dust» å komme på ballet med en arvet kjole – men jenta hadde ikke råd til noe dyrt og nytt.

Skavlan reagerer kraftig på saken.

– Denne jenta hadde fått sydd om søsterens kjole. Det at det ikke er greit med et så fantastisk tiltak som hun gjorde ... Det å ta søsterens kjole er budsjettvennlig, det er miljøvennlig, det er kreativt. Det er fantastiske verdier som ligger til bunns i det hun prøvde å gjøre. Og så blir det så dårlig tatt imot fordi det er noen som har bestemt hva som er «riktig» og hva som er «galt». Og når det som er «riktig» er så kjedelig og dyrt og lite kreativt, merker jeg at jeg blir provosert, sier hun engasjert.

VENTER BARN: Jenny Skavlan venter sitt første barn med samboeren Thomas «Finger'n» Gullestad. Hun håper at barnet vokser opp i et samfunn med mindre kjøpepress. FOTO: SANDRA MEI LING NOER / TV 2
VENTER BARN: Jenny Skavlan venter sitt første barn med samboeren Thomas «Finger'n» Gullestad. Hun håper at barnet vokser opp i et samfunn med mindre kjøpepress. FOTO: SANDRA MEI LING NOER / TV 2

– Det at hun endte med å ikke gå på festen fordi det er såpass lite akseptert, er jo bare veldig, veldig trist. Spesielt fordi det hun gjorde står for så fine kvaliteter, ikke bare når det kommer til kjoler, men til livet for øvrig. At man skal ha en ungdomsgenerasjon som trykker ned så gode tiltak, synes jeg er veldig trist, fortsetter hun.

Følte at hun ble trampet på

29-åringen sier til TV 2 at hun ble overrasket over at gjenbruk av klær var lite akseptert i flere ungdomsmiljøer. Hun kjente også at hun ble personlig berørt av de dårlige holdningene til gjenbruk.

– Jeg følte at jeg fikk et kall da jeg leste saken. Den ropte på meg. Siden jeg endte opp i rampelyset har jeg prøvd å fremme tanken om å redesigne og se muligheter til å kle seg unikt, kult og samtidig budsjett- og miljøvennlig. Jeg følte at det jeg har jobbet med så lenge, blir trampet på.

Vil påvirke sine 279.000 følgere

Nå håper Skavlan at hun kan være med på å starte en bølge som snur trenden. Det er ingen tvil om at den kreative miljøaktivisten har mulighet til å nå mange, i tillegg til at hun skriver en egen blogg, har hun over 279.000 følgere på Instagram.

– Jeg føler at jeg, som i likhet med de som sier at dyre kjoler er kult har mange følgere, har en slags plikt og en lyst til å gå ut og si det motsatte, og backe de jentene som faktisk er kreative og som faktisk tenker litt alternativt og miljøvennlig. Nå har jeg lagt ut noen oppskrifter på bloggen så folk kan lage sin egne kjoler. En ting er at folk kan ta tak og se at de kan lage ting selv, men det er også for å si at det er kult å prøve noe annet. For å gi de som er alternative en klapp på skulderen og en slags aksept.

GJENBRUKTE KJOLER: Skavlan viste fram tre kjoler til 700 kroner i God morgen Norge. Se videoen øverst i artikkelen. FOTO: TV 2
GJENBRUKTE KJOLER: Skavlan viste fram tre kjoler til 700 kroner i God morgen Norge. Se videoen øverst i artikkelen. FOTO: TV 2

Venter barn: – Skremmende!

En av flere grunner til at Skavlan har lyst til å endre holdningene, er av en privat art.

Hun venter barn med TV-samboeren Thomas «Finger'n» Gullestad (35), og håper at barnet slipper å vokse opp i et samfunn som er preget av kjøpepress blant unge.

– Det er skremmende. Selvfølgelig. Nå har jeg alltid redesignet, og jeg kan se tilbake på en garderobe jeg hadde på ungdomsskolen, som ikke så ut! Det kan jo hende de snakket litt bak ryggen min, men jeg syntes uansett at det var superfett, og venninnene mine sa til meg at de syntes det var kult. Så jeg håper at om det blir gjenbruk eller hva det blir, at det blir godt tatt imot med gode verdier hjemmefra. Og så håper jeg alle foreldre tenker over det samme.