SLAKTER DANSK ASYLPOLITIKK: Danske Sofie Gråbøl, kjent fra Forbrytelsen / The killing. Her avbildet i 2011. Foto: Kyrre Lien / SCANPIX
SLAKTER DANSK ASYLPOLITIKK: Danske Sofie Gråbøl, kjent fra Forbrytelsen / The killing. Her avbildet i 2011. Foto: Kyrre Lien / SCANPIX Foto: Lien, Kyrre

Forbrytelsen-stjernen slakter Danmarks asylpolitikk

– Jeg har lyst til å være stolt over Danmark, men det er vanskelig, sier den danske stjerna Sofie Gråbøl.

Den danske skuespilleren Sofie Gråbøl går hardt ut mot sitt eget hjemland med en kritisk kronikk i britiske The Guardian.

Der slår hun knallhardt ned på den nye, danske smykkeloven som ble vedtatt tirsdag.

Raser over den nye loven

Det omstridte asylvedtaket slår fast at alle asylsøkere som kommer til Danmark må gi fra seg alle verdisaker som er verdt mer enn 10.000 kroner. Vedtaket slaktes av Gråbøl.

– Jeg har problemer med å anerkjenne Danmark akkurat nå. Jeg vil føle meg stolt over Danmark, men det er ikke lett. Jeg er i London for øyeblikket, og når jeg ser nyhetene om at Danmark godtar at politiet beslaglegger verdigjenstander som tilhører flyktningene, får jeg vondt, skriver Gråbøl.

Det er få dansker i Storbritannia som er så kjent som skuespilleren Sofie Gråbøl. Med hovedrollen i den danske thrillerserien Forbrytelsen, som har blitt svært populær i flere land, er hun en profilert skuespiller.

– Vi snakker om folk som har mistet alt

Den nye, danske loven har vakt oppsikt internasjonalt, og Gråbøl frykter den vil ødelegge hjemlandets rykte.

– I Danmark har vi så mange ressurser. Vi er en av de rikeste landene i verden, og likevel vil vi stå foran mennesker som er i en vanskelig situasjon og som har reist i ukevis, og krangle med dem om gullsmykket deres har sentimental verdi eller ikke. Vi snakker om folk som har mistet alt, skriver hun.

– Jeg synes det er skremmende å se dem forklare dette. Det er en symbolsk lov som ikke vil ha noe å si for noens budsjetter. Det handler ikke om økonomi, men om følelser, skriver hun videre.