Omar er syrer, flyktning og homofil. I et intervju med AFP forteller han om overgrep han og andre homofile opplevde på fluktruten fra Syria til Europa. FOTO: AFP / EMMANUEL DUNAND
Omar er syrer, flyktning og homofil. I et intervju med AFP forteller han om overgrep han og andre homofile opplevde på fluktruten fra Syria til Europa. FOTO: AFP / EMMANUEL DUNAND Foto: Emmanuel Dunand

Omar (20) fra Syria drømte om fritt liv som homofil – ble forfulgt av medflyktninger

Omar hadde lenge drømt om å rømme fra diskriminering i hjemlandet. Nå forteller han at han er sjokkert over hvordan han ble behandlet av medflyktninger på reisen til Europa.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Omar er 20 år. Som ung og homofil musilim i Syria, drømte han ofte om å kunne leve fritt uten å bli diskriminert for sin legning.

Fire måneder senere er han rystet over hvor mye hån, fornærmelser og trusler han opplevde fra flyktningene han reiste sammen med til Europa.

Fikk sjokk

Målet for Omars reise var Amsterdam. Han hadde sett videoopptak fra Gay Pride, og håpte å finne et nytt liv i den nederlandske hovedstaden hvor han kunne følge kjærligheten.

Å flykte fra hjemlandet er alltid vanskelig. Men for Omar og andre homofile skulle det vise seg å bli en ekstra utfordring. Omar har møtt en reporter fra det franske nyhetsbyrået AFP, og forteller om hvordan de ble truet og trakassert av andre flyktninger på veien og i midlertidige flyktningeleire.

– Å komme til Nederland, som er landet man forbinder med ytringsfrihet og liberalisme, og bli mobbet for å være homofil, var et sjokk, sier han til AFP.

Historien er ikke unik

Han er en av 54.000 flyktninger som ankom Nederland i 2015. Han fulgte den vanligste reiseruten fra Tyrkia over til Hellas, og fløy deretter til Nederland med et falsk spansk pass.

Omar har funnet fellesskap med lesbiske Lianda som har gitt ham husrom. FOTO:AFP / EMMANUEL DUNAND
Omar har funnet fellesskap med lesbiske Lianda som har gitt ham husrom. FOTO:AFP / EMMANUEL DUNAND Foto: Emmanuel Dunand

I nederlandske mottak, snudde lettelsen til skuffelse, da han igjen møtte diskriminering for sin homoseksualitet.

– Det var overraskende at alle de menneskene som var slitne etter den lange reisen, fortsatt hadde det i seg å trakassere meg, sier han.

Omar forteller sin historie på vegne av mange homofile som opplever noe lignende. Homofile opplever å bli fanget mellom konservative muslimske verdier blant flyktningene, og den tolerante nederlanske holdningen.

Drapstrusler

Omar var jusstudent i Syria. Han kommer fra en rik familie, og har levd et priviligert liv. Nå fant han seg selv i kommerlige flyktningemottak og ble trakkasert av beboerne.

– De truet med å drepe meg. De sa jeg var en skam for flyktnignene, de dyttet meg i matkøen, sier han.

Nå ser Omar lyst på fremtiden. Han håper han en dag kan gå hånd i hånd med kjæresten uten å frykte hva som kan skje. / AFP / EMMANUEL DUNAND
Nå ser Omar lyst på fremtiden. Han håper han en dag kan gå hånd i hånd med kjæresten uten å frykte hva som kan skje. / AFP / EMMANUEL DUNAND Foto: Emmanuel Dunand

Omar var skremt og turde ikke gå ut av rommet sitt.

Fått venner

– Jeg er heldig som ikke ble fysisk angrepet, sier Omar. Nå har han blitt tatt under vingen til en 25 år gammel nederlandsk lesbisk kvinne, Lianda.

Lianda leste om Omars opplevelser i sosiale medier, og tilbød ham et rom hjemme hos seg selv.

Organisasjonen COC, jobber for homifiles rettigheter. De har hørt mange historier om flyktninger som blir trakassert av andre flyktninger. Noen får rundjuling, andre har blitt seksuelt misbrukt.

Toppen av isfjellet

Den nederlandske avisen Dutch daily AD forteller at noen homofile fikk alle klærne brent, eller sengene sine tilgriset med mat eller avføring.

COC sier historiene de får høre, trolig bare er toppen av isfjellet.

Omar tror han står i startgropa av et nytt liv nå. Han har blitt kjent med nederlendere og møtt en helt ny og tolerant kultur.

– Jeg forventet å møte folk som ville akseptere meg for den jeg er, og det har jeg gjort, smiler han.