PÅGREPET: Her blir de de to mennene tatt av politiet etter at de ble gjenkjent av seere som så programmet Åsted Norge. De er siktet for grovt tyveri fra flere eldre kvinner i Oslo. FOTO: ESPEN STORSVE / ÅSTED NORGE
PÅGREPET: Her blir de de to mennene tatt av politiet etter at de ble gjenkjent av seere som så programmet Åsted Norge. De er siktet for grovt tyveri fra flere eldre kvinner i Oslo. FOTO: ESPEN STORSVE / ÅSTED NORGE

Politiet fikk avgjørende tips etter TV 2-program:

To menn tatt for tyveri fra eldre kvinner i Oslo

OSLO (Åsted Norge): To dager etter at politiet ba om hjelp i Åsted Norge er to menn pågrepet, mistenkt for tyveri fra flere eldre kvinner i Oslo.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Politiet mistenker at mennene på utspekulert vis har rundlurt og tømt kontoene til flere eldre kvinner i Oslo.

De to mennene som begge er etnisk norske menn i slutten av 50-årene, ble pågrepet på to forskjellige adresser i Oslo onsdag ettermiddag og kveld.

– På bakgrunn av mange gode og konkrete tips så har vi pågrepet to personer. De ble begge pågrepet i egen bopel, sier Janne Stømner, stasjonssjef på Manglerud politistasjon.

Det var i programmet «Åsted Norge» på TV 2 mandag kveld at politiet etterlyste informasjon om to menn på en overvåkingsvideo.

Politiet hadde gode bilder av de to, men visste ikke hvem de var.

Bildene viste en ukjent mann handle varer på et stjålet bankkort som tilhørte en 79 år gammel kvinne. Deretter så man den samme mannen overlevere handleposer til en annen mann inne på varehuset Steen og Strøm i Oslo sentrum.

Har trolig samarbeidet

Politiet mener de to har samarbeidet om å følge etter enslige, eldre kvinner hjem fra butikken. Idet kvinnene har vært på vei inn i leilighetene sine, har en av dem høflig tilbudt seg å bære kvinnenes handleposer inn.

ÅSTED NORGE

Tips oss!

  Følg jakten på kriminelle i Åsted Norge!

 Ta kontakt med oss på e-post eller ring 22 38 98 98!

 Besøk også Facebook-sidene våre!

Deretter forsvinner han ut igjen med kvinnenes håndveske og bankkort, som umiddelbart blir tappet for store pengebeløp.

Det eldste offeret er en 93 år gammel kvinne.

– Dette er grovt. Det er stygt, og det er derfor vi ser så alvorlig på disse sakene, sier Stømner.

De to pågrepne er mistenkt for å ha svindlet tre kvinner på Oslos østkant i desember. To av kvinnene er blitt frastjålet omtrent 40.000 kroner hver.

Ifølge Åsted Norges opplysninger er det ikke første gang de to sammen er i politiets søkelys. I 2010 var begge to tiltalt i en straffesak, men kun en av dem ble dømt.

Tips første til pågripelse

VIDEO: Politiet om pågripelsene

Halvannet døgn etter at politiet gikk ut med bildene på TV 2, ble altså to personer pågrepet.

– På bakgrunn av flere gode tips etter programmet Åsted Norge som vi har samkjørt med opplysninger vi allerede hadde, har vi kunnet gå til pågripelse og ransaking av to personer, sier Stømner.

– Hva kan du si om de pågrepne?

– Det er for tidlig å gå nærmere inn på det. I det videre arbeidet med etterforskningen vil vi fortløpende vurdere om de skal varetektsfengsles eller ikke, sier Stømner.

De to mennene i slutten av 50-årene vil bli fremstilt for varetektsfengsling senere idag.

De er siktet etter straffelovens paragraf 322 om grovt tyveri, med en strafferamme på inntil seks års fengsel.

– Er de tidligere straffedømt?

– Begge er kjent for politiet. 57-åringen er tatt for liknende forhold tidligere, sier Stømner til Åsted Norge torsdag morgen.

Utspekulert og kynisk

IDENTIFISERT: Disse overvåkingsbildene førte til at to menn ble tatt for tyverier fra eldre kvinner i Oslo. FOTO: POLITIET
IDENTIFISERT: Disse overvåkingsbildene førte til at to menn ble tatt for tyverier fra eldre kvinner i Oslo. FOTO: POLITIET

I dagene før jul ble kortet til en 93-åring fra Lambertseter tappet for 37.600 kroner. En 89 år gammel kvinne fra Høyenhall som ble utsatt for det samme, ble frastjålet sin lommebok med 400 kroner i kontanter. Hun rakk å sperre bankkortet før det ble misbrukt.

Det gikk kun to timer fra en 79-åring fra Oppsal oppdaget at kortet var borte, til hun fikk sperret det. I løpet av de to timene hadde noen dratt kortet hennes for 42.920 kroner.

Politiet mener de eldre kvinnene er blitt lurt på svært utspekulert og kynisk vis .

– Vi tror de har fulgt med på de eldre mens de har handlet, og observert pin-koden. De følger deretter etter hjem fra butikken, og er svært hyggelige og behjelpelige, sier Stømner.

Nå mener altså politiet at de har tatt de to som står bak.

Åsted Norge vet foreløpig ikke hvordan de pågrepne stiller seg til anklagene.