Fagermo angrer ikke på offentlig kjeft til Odd-talent

– Men for å si det sånn: Jeg skal ikke gjøre det en gang til, sier Odd-treneren.

La Manga (TV 2): I treningskampen på La Manga mellom Odd og CSKA Moskva var det en 18-åring som skilte seg ut.

Rafik Zekhnini hadde assist på 1-0-scoringen, doblet selv til 2-0, og fikk i tillegg en spiller på det russiske storlaget utvist i andre omgang.

Det var selvfølgelig en storfornøyd Odd-trener TV 2 snakket med etter kampen.

– Det er helt matchavgjørende. Vi har hatt et veldig sterkt kollektiv i flere år, men de beste lagene i Norge som har vært litt bedre enn oss, for eksempel Rosenborg og Molde, har hatt enkeltspillere som kan gjøre det lille ekstra. Det må vi også ha, selv om vi er et kollektiv. Zekhnini er en spiller som har et potensial til å være en slik matchvinner - og det er han i dag, sier Dag-Eilev Fagermo.

– Jeg er fornøyd. Det er alltid moro å få noen målpoeng, sier Zekhnini selv.

– Jeg vet hva som er sant

Det er ikke første gang venstrekanten får oppmerksomhet for sin prestasjon på fotballbanen.

Zekhnini, som da var 17 år, imponerte blant annet stort under Odds møte med Borussia Dortmund i Europaligaen i fjor sommer - og Dortmund-stjernen Mats Hummels fikk hakeslepp da han fikk høre Odd-talentets unge alder.

Over natten ville alle ha en bit av Zekhnini. Mer enn 20 agenter ringte til unggutten, og media skrev om den ene storklubben etter den andre som ønsket seg signaturen.

Men da klubber fra fem ulike ligaer hadde tatt turen til Skien for å se Zekhnini i aksjon mot Sarpsborg 08, holdt Fagermo 17-åringen på benken gjennom hele kampen, og ga følgende grunn etter kampslutt:

– Han er blitt mer opptatt av å være tv-stjerne enn fotballspiller, og da blir du ikke fotballspiller.

Fagermo ga også Zekhnini medieforbud resten av sesongen.

På La Manga fire måneder senere forteller den nå 18 år gamle Odd-spilleren om hvordan han opplevde det hele.

– Alt skjedde på en gang. Jeg spilte noen gode kamper, og så var det plutselig masse rykter her og der. Men jeg føler at jeg har beholdt beina på bakken og spilte bare fotball og hadde det gøy. Jeg synes jeg har klart det fint. Jeg tenkte ikke noe på at jeg ikke fikk snakke med media. Jobben min er å spille fotball, ikke å snakke i media, sier Zekhnini.

– Hvordan er det for en 17-åring å få så mye oppmerksomhet?

– Jeg føler jeg er god til å holde fokus på det som er viktig. Folk mener at farten er min sterkeste side, men det mener ikke jeg. Jeg mener at det er det mentale jeg er best på.

– Treneren din mente noe annet?

– Ting er sagt. Jeg vet hva som er sant og hva som ikke er sant. Jeg bryr meg egentlig ikke så mye. sier Zekhnini.

– Tok Fagermo feil?

– Det får du spørre han om.

– Skal ikke gjøre det en gang til

Fagermo fikk kritikk av enkelte for å ta irettesettelsen offentlig i media.

– Var det nødvendig?

– Jeg har aldri fått kjeft av moren min for det, men jeg hadde en tanke bak det. Likevel ser jeg at det var tøft for Rafik. På en annen side mener jeg at hvis man skal spille utenfor Norge er det et tøffere klima enn her. Men for å si det sånn: Jeg skal ikke gjøre det en gang til, sier Odd-treneren, som mener Zekhnini har tatt lærdom av hendelsen.

– Jeg synes han responderte bra på kritikken. Samtidig er det ikke lett for en gutt når når det er så mange som er interesserte, eller i hvert fall prater om at det er så mange som er interesserte. Det kan ikke være lett for ham, og det er nok ikke lett for familien. Jeg tror Rafik har godt av Skien, Telemark og Odd. Han er altfor ung til noe annet. Han trenger tryggheten han har i klubben og ikke minst i familien. Han er ikke så voksen ennå, så jeg tror det er bra både for ydmykheten og for utviklingen.

Drømmer stort

Enn så lenge er Zekhnini fremdeles Odd-spiller, men ønsket om å spille i utlandet er stort.

– Jeg må gjøre de rette tingene for å kunne dra ut. Det er mye jobb som må gjøres, og meg må føle meg klar til å dra ut hvis jeg først skal gjøre det, sier venstrekanten.

– Føler du deg klar nå?

– Det er vanskelig å si. Som sagt skjedde alt på en gang i fjor. Nå får vi ta dag for dag og se hva som skjer.

I 2015 var det store kontraster i fotballivet til Zekhnini. Det varierte fra kamper for andrelaget til Odd i 2. divisjon til Tippeliga og storkamper ute i Europa. Målet er å bli en mer stabil Tippeliga-spiller.

– Jeg kan spillestilen, men det er det å gjøre de rette tingene som kommer til å bli utfordringen, sier Zekhnini.

Fagermo har stor tro på venstrekanten.

– Da vi var her i januar for ett år siden, tenkte jeg ikke at han kom til å spille en Tippeliga-kamp. Så tok han veldig store steg i 2015. Det er fordi han har evnen til å lære fort. Han er klok. Selv om han har en X-faktor og ekstreme kvaliteter, er det fortsatt mange ting å lære. Greier han å holde fokus på det, er det lettere å være stabil. Så er det vår jobb å sørge for at han får den rette matchingen slik at han til enhver tid har overskuddet.

Og for Zekhnini er det ingen tvil om hva han vil.

– Manchester United er drømmen. Jeg vil kunne spille fotball og leve av det. Fotball er ikke en hobby for meg, det er en jobb, sier 18-åringen.