NYTT HÅP? Kreftopererte menn kan få potensen tilbake, antyder ny dansk forskning. Foto: Sara Johannessen / SCANPIX 
NYTT HÅP? Kreftopererte menn kan få potensen tilbake, antyder ny dansk forskning. Foto: Sara Johannessen / SCANPIX  Foto: Johannessen, Sara

Stamceller gir håp til impotente menn

Ny dansk studie antyder at stamceller kan gi potensen tilbake til menn som er operert for prostatakreft.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Mellom 50 og 80 prosent av alle som opereres for prostatakreft får større eller mindre problemer med potensen i ettertid. Det skjer fordi operasjonen kan ødelegge nervebaner.

Men en ny dansk studie gir håp.

– Vår undersøkelse viste at 73 prosent av de undersøkte mennene fikk potensen tilbake etter en behandling med stamceller fra den såkalte vaskulær fraksjon, som er celler omkring blodkar i fettvev, sier Søren P. Sheikh, som er professor, overlege og en av forfatterne bak studien i en pressemlding.

– Spennende

17 menn i alderen 46 til 69 år, som alle tidligere operert for prostatakreft, deltok i studien.

– Det høres nesten for godt ut til å være sant, men humane stamceller finner selv ut hva de skal brukes til når de plasseres et nytt sted i kroppen.

Effekten for studiedeltakerne har vedvart i ett år.

– Det er spennende forskning, men jeg må lese studien før jeg slå fast hvor god den er, sier professor i urologi Anders Angelsen til TV 2.

Flere svakheter

Men selv om de 17 deltakerne i studien fikk gode resultater, og ingen tok skade av stamcellebehandlingen, er det for tidlig å juble.

Studien er gjennomført uten en kontrollgruppe, noe som betyr at forskerne ikke kan utelukke at placebo-effekten spiller inn, skriver Dagens Medisin.