Plutselig smalt en 40 kilos isblokk gjennom frontruta til Morten (50)

– Hadde det vært noen i passasjersetet, hadde den personen vært stein dau, sier bergingsmannen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Morten Fuglum var bare centimetere fra å få en 40 kilo tung isblokk i hodet da han kjørte til arbeid i Odda tirsdag morgen.

– Hørte et brak, så ble det mørkt

– Jeg la merke til enormt mye is i fjellsiden. Jeg husker jeg så en parkert bil, og tenkte: «I all verden. At du tør å stå der». På et nanosekund hørte jeg bare et brak, og alt ble mørkt. Jeg stoppet bilen, og det neste jeg ser er at frontruten er knust og i passasjersetet ved siden av meg ligger det en kjempestor isklump, forteller Fuglum til TV 2.

SMÅKUTT: Morten Fuglum er glad for at han slapp fra ulykken med noen få kuttskader etter frontruta som knuste. FOTO: Privat
SMÅKUTT: Morten Fuglum er glad for at han slapp fra ulykken med noen få kuttskader etter frontruta som knuste. FOTO: Privat

50-åringen slapp utrolig nok fra ulykken med mindre kuttskader.

Bildene Fuglum tok etter ulykken sier sitt. Hadde isklumpen truffet noem centimeter til venstre, kunne han blitt knust. Hadde han hatt en passasjer i passasjersetet hadde personen trolig ikke overlevd.

– Jeg var skjelven. Jeg så rundt meg og så bare glass og is overalt. Det var da jeg forsto at jeg var tatt av et isras, sier Fuglum.

– Jeg føler meg veldig heldig. Jeg hadde hånden på girspaken, og isklumpen sneiet hånden. Hadde jeg hatt noen med meg i bilen tror jeg faktisk ikke den personen hadde overlevd, sier han.

Passasjer ville trolig ikke overlevd

Det var Olav Eike fra Odda Bilberging som kom til unnsetning. Han forteller at han ble møtt av en vraket bil, en mann full av blod, og en masse is i veibanen.

Her ligger isklumpen i passasjersetet på den tre uker gamle Golfen. FOTO: Morten Fulum/Privat
Her ligger isklumpen i passasjersetet på den tre uker gamle Golfen. FOTO: Morten Fulum/Privat

– Hadde det sittet noen i passasjersetet hadde den personen vært stein dau. Det er farlig å kjøre på disse veien på Vestlandet sier Eike, som også er kjent fra TV-serien «Vinterveiens helter» som går på National Geographic.

Fuglum tror isblokken kom høyt oppe fra fjellet, og sier han ikke vil klandre noen for ulykken.

Dårlig veistandard og skredfare

– Det er vanskelig å laste noen direkte for at den isklumpen raste ned akkurat da jeg kjørte forbi, men det går jo generelt på den veistandarden vi har i Norge, og spesielt på Vestlandet. Dette er jo ikke første gang dette skjer. Vi har måttet lide mye for den veistandarden vi har her, sier han.

Raset kom like ved en av de mindre tunnelene på strekningen mellom Folgefonntunnelen og Jondalstunnelen i Hardanger. Det er svært mye is som står i fare for å rase ned på veiene flere steder i landet. Mildværet etter den lange kuldeperioden gjør at skredfaren er høy.

Filmteamet fra National Geographic var med under bilbergingen. FOTO: Privat
Filmteamet fra National Geographic var med under bilbergingen. FOTO: Privat

– Det er veldig mye isras nå. Jeg var ute i går kveld og hentet en annen som hadde kjørt over et isras og ødelagt hele bilen, sier Eike.

TV 2 fortalte tirsdag om en kvinne som kjørte inn i et steinras på E16. En flere tonn tung stein braste ned på den trafikkerte veien mellom Bergen og Voss.

– Var enormt heldig

Fuglum jobber som selger og kjører strekningen annen hver uke. Han sier han har tenkt over skredfaren, men som mange andre tror man jo ikke at det skal skje nettopp deg.

– Men nå skjedde det altså meg, sier han.

– Det gikk bra med meg, jeg hadde kutt etter pulverisert glass her og der. Mest av alt tenker jeg at jeg har vært helt enormt heldig, sier han.