TØFFING: Anne Lise Grubbmo, her fra Beitostølen i 2014, går NM til tross for smerter i ribbeina. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
TØFFING: Anne Lise Grubbmo, her fra Beitostølen i 2014, går NM til tross for smerter i ribbeina. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Foto: Pedersen, Terje

Anne Lise (22) går ski-NM med ti tretthetsbrudd (!) i ribbeina

Anne Lise Grubbmo lurte på hvorfor hun hadde så vondt i brystet. Etter ett år gikk hun til legen.

Anne Lise Grubbmo (22) ofrer mye for å delta i helgens ski-NM i Tromsø. 22-åringen, som går for Lierne IL, står på startstreken med ti tretthetsbrudd i ribbeina.

Det var Trønder-Avisa som først omtalte saken.

Grubbmo forteller til TV 2 at hun etter forholdene har det bra.

– Det er ikke så galt som det høres ut som. Det er smerter, men det er tross alt tretthetsbrudd. Det er ikke sånn at ribbeina er brukket tvert av. Da hadde jeg ikke vært oppegående, sier Grubbmo.

Følg ski-NM i vårt livesenter torsdag fra kl. 10.00!

– Ble verre og verre
22-åringen har levd med smertene i lang tid. Det ble ikke bedre da hun fikk kyssesyken i fjor vår.

– Jeg fikk tydeligvis et slag mot brystpartiet en gang for snart et år siden. Jeg gikk og hadde smerter en stund. Det utviklet seg til å bli verre og verre. Til slutt dro jeg til doktoren. Jeg var på to forskjellige røntgenundersøkelser, og da viste det seg at jeg hadde ti tretthetsbrudd, forteller skiløperen.

– Hvor lenge hadde du smerter før du gikk til legen?

– Det var ett år, sier hun.

Må unngå styrketrening
Tretthetsbruddene har påvirket treningshverdagen til Grubbmo. Først de siste ukene, etter at hun fikk svar, har hun gjort endringer.

– Smertene har regulert belastningen. Det er smertene som har bestemt hvor mye jeg gjør. Men jeg fikk ikke en diagnose på det før like før jul. Derfor er det først nå jeg har begynt å gjøre litt endringer. Jeg bør helst unngå styrketrening og spesifikk staking, sier Grubbmo.

Torsdag er det 10 km klassisk i NM. Grubbmo er innstilt på at det kan bli smertefullt.

– Jeg må jo stake avgårde, humrer hun.

– Det blir litt staking, men det går. Det er vondt, men det går greit. Jeg har i utgangspunktet et mål om å forbedre NM-plassseringen fra i fjor. Da ble jeg den 16. beste norske løperen på skibytte-distansen. Men det spørs nå. Jeg var ute med kyssesyken i vår. Sammen med ribbeinsbrudd er det ikke den perfekte oppladningen. Jeg vil ikke sette meg noen spesifikke resultatmål, sier Grubbmo.