Frykter en katastrofe hvis Trump blir partiets presidentkandidat

«Hvem lot Trump komme så langt?», spør Politico. Mandag starter alvoret i Iowa, og Trump leder på målingene.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Mandag holdes det første nominasjonsmøtet foran presidentvalget i USA til høsten.

Det finner sted i delstaten Iowa og i meningsmålinger hos CNN leder Donald Trump blant republikanerne med 37 prosents oppslutning.

I en fersk måling foretatt blant republikanske velgere for CNN sier 41 prosent at de ønsker Trump som presidentkandidat, mens 19 prosent vil ha Ted Cruz, hans argeste rival så langt.

Mange republikanere er dypt frustrert over at milliardæren Donald Trump nå ligger særdeles godt an til å bli partiets presidentkandidat.

Og jakten på hvem som har skylden for det er godt i gang i USA.

«Hvem lot Trump komme så langt?» skriver Politico.com.

Ifølge nettstedet har republikanerne begynt å skylde på hverandre i full offentlighet få dager før nominasjonsprosessen starter i Iowa.

Både partimedlemmer, personer som gir partiet pengestøtte, og konservative akademikere har begynt å stille spørsmål ved hvorfor ingenting er blitt gjort for å stanse mangemilliardæren, som har ledet på meningsmålingene i nesten alle landets delstater siden august.

Mange av dem er overbevist om at hvis Trump ender opp som Republikanernes presidentkandidat, så vil partiet gå på et dundrende nederlag ved valget i november og også risikere å tape flertallet i Kongressen.

– Hele greia er en katastrofe. Jeg tror jeg skal skrive en bok om det, sier Curt Anderson, som tidligere satt i Republikanernes partiledelse, til Politico.

Trekker seg fra TV-debatt

Til manges overraskelse har Trump trukket seg fra å delta i TV-debatten til de republikanske kandidatene torsdag.

Trumps beslutning kommer etter en uttalelse fra tv-selskapet FOX, som holder debatten. Han har tidligere anklaget debattleder Megyn Kelly for å behandle ham urettferdig.

Kelly ledet den første debatten mellom de republikanske presidentkandidatene i august og var hard i sin omgang med Trump.

FOX melder tilbake at både Iran og Russland ville behandle ham urettferdig dersom han blir president – noe Trump reagerer sterkt på.

– Saken er at når det gjelder meg så må de forholde seg til en som er litt annerledes. De kan ikke leke med meg som de gjør med alle andre. Så la de ha debatten sin, så får vi se hvordan seertallene blir. Jeg har bedt dem om å gi pengene til sårede soldater og krigsveteraner, de kommer til å tjene en formue på debatten. La oss nå se hvor mange som faktisk vil se på, sier Trump.

Utfordrer Trump til duell

Milliardærens beslutning vekker reaksjoner blant de andre kandidatene.

Ted Cruz utfordrer nå Trump til å møte ham til duell.

Cruz ligger hakk i hæl på Trump på målingene i Iowa før nominasjonsmøtet og sier Trump skylder velgerne en skikkelig debatt.

– Om Trump er redd for å møte Megyn Kelly, ber jeg at han likevel viser velgerne i Iowa respekt. Det er nå et dødt løp mellom Donald og meg. Vi står helt likt her i Iowa , så selv om han ikke vil møte de andre kandidatene til debatt så inviterer jeg han til en debatt med meg når som helst før nominasjonsvalget starter, sier Ted Cruz.

– Trump vil aldri slå Hillary

Mange topp-republikanere begynner å bli bekymret for at det snart kan være for sent å slå tilbake mot den framgangsrike Trump.

Sally Bradshaw, rådgiver for Trumps rival Jeb Bush, sier at det er en mangel på mot i det republikanske partiet til å gå i strupen på Trump som hun omtaler som en fanatiker som ikke kan forene partiet og bringe kvinner, latinamerikanere og uavhengige velgere inn i folden.

– Vi vil ikke slå Hillary Clinton med Donald Trump som vår nominerte. Det trengs ikke noen politisk forsker å finne ut av det, sier hun til Politico.