KRITISK: Innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug (Frp) tar i mot  FN-utsending Pia Prytz Phiri på sitt kontor i Justisdepartementet i Oslo onsdag.
Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
KRITISK: Innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug (Frp) tar i mot FN-utsending Pia Prytz Phiri på sitt kontor i Justisdepartementet i Oslo onsdag. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Foto: Larsen, Håkon Mosvold

Listhaug: – Ikke aktuelt med «smykkeloven» i Norge

Innvandrings- og integreringsministeren sier hun forstår mange land nå må ta grep for å hindre flyktningstrømmen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug (Frp) sier ikke vil bli aktuelt med noen «smykkelov» i Norge, lik den Danmark innførte tirsdag.

Loven innebærer at politiet skal beslaglegge asylsøkernes eiendeler med en verdi over 10.000 kroner. Noen gjenstander med en særlig affeksjonsverdi kan beholdes.

– Det vil ikke bli aktuelt å vurdere en sånn lov i Norge, men det er klart det er mange land som står ovenfor store utfordringer nå i forbindelse med den enorme flyktningstrømmen, sier Listhaug.

Onsdag møtte Listhaug Nord-Europa-sjef Pia Prytz Phiri ved FNs høykomissær for flyktninger (UNCHR) til et møte.

– Den danske loven er uverdig, og det er også mulig den bryter internasjonal lov, sier Phiri.

Kritiserer Norge

Etter møtet tirsdag opplyste de under en pressekonferanse at de hadde en god dialog, men Phiri la ikke skjul på sine bekymringer etter et flere dager langt besøk i Norge.

– Vi er bekymret for hvordan Norge behandler asylsøkerne ved Storskog. Vi er også kritiske til at dere ser på Russland som et trygt land å sende folk tilbake til, sa hun under pressekonferansen.

– Ikke trygt

UNCHR har tidligere slått fast at Russland ikke er trygt, og reagerer på at Norge har returnert og planlegger å returnere mange asylsøkere ved Storskog.

– Det er viktig at asylsøkerne har mulighet til å forklare seg, at de får en mulighet til å fortelle hvorfor de ikke kan sendes tilbake til Russland, sa Phiri.

Her understreker Listhaug at de tingene Norge er forpliktet til gjennom internasjonale avtaler er noe annet enn UNCHRs anbefalinger.

– Ikke alle land følger disse anbefalingene, og vi bryter ikke noen internasjonale avtaler av den grunn. Utgangspunktet er at vi skal returnere alle som ikke har behov for beskyttelse i Norge. Så må vi i hver enkelt sak se om det er noe som gjør at de trenger beskyttelse, sier hun.

Lang ventetid

UNCHR reagerer også på at folk blir værende på asylmottak i mange måneder før de har et ordentlig intervju med UDI.

– Her vil jeg presisere at det norske mottakssystemet har vært under et voldsomt press. Vi har styrket apparatet, men med så mange flere søknader vil saksbehandlingstiden bli lenger, sier hun.