Kollisjonsputer har reddet mange liv etter at de ble standardutstyr på nye biler. Men noen ganger virker de dessverre ikke slik de skal. Foto: Takata.
Kollisjonsputer har reddet mange liv etter at de ble standardutstyr på nye biler. Men noen ganger virker de dessverre ikke slik de skal. Foto: Takata.

Nytt dødsfall linkes til airbag-feil

Flere tusen biler allerede tilbakekalt i Norge.

En av de største skandalene innen bilbransjen de siste årene, står japanske Takata for. Om du aldri har hørt om selskapet, er ikke det så rart. De er nemlig ikke bilprodusent, men underleverandør til denne industrien. Takata lager airbager, og de selger produktene sine til en rekke av verdens bilprodusenter.

Her handler det om høye volumer og effektiv drift. Men også store konsekvenser hvis noe går galt. Og det har det altså gjort her.

Oppdaget et nytt dødsfall

En produksjonsfeil gjør at airbagene kan utløses på feil måte, og forårsake store skader. Dette har vært kjent lenge, og har ført til tilbakekalling av flere titalls millioner biler, verden over. Her hjemme har både Honda og Toyota måttet kalle tilbake flere tusen biler.

Et betydelig antall av de berørte bilene har blitt solgt på det amerikanske markedet, og her har det naturlig nok vært stor oppmerksomhet rundt det hele. En rekke granskninger og undersøkelser har blitt gjort. Så langt har minst ti dødsfall blitt direkte linket mot airbag-feilen. Nå har Takata selv gått ut med informasjon om at de sannsynligvis har oppdaget ett tilfelle til.

Det skal dreie seg om en 2007-modell Honda, som var involvert i en dødsulykke i India.

Les mer: Tilbakekaller flere tusen biler i Norge

Flere millioner til

Det skjer samtidig som Ford i USA har gått ut med en ny tilbakekalling. Det skjer etter at føreren av en Ford Ranger omkom før jul, etter at airbagen i hans Ford Ranger eksploderte og sendte skarpe gjenstander inn i kupéen i bilen. Dette er for øvrig ikke samme Ranger-modell som selges i Norge og Europa.

Til nå har hele 24 millioner biler på det amerikanske markedet blitt tilbakekalt og sjekket. Etter det siste som har skjedd, ligger det an til at tallet vil øke med ytterligere 5 millioner biler.

For resten av verden er tallet betydelig høyere. Bare Honda har kalt tilbake over 23 millioner biler verden over, siden 2008.

Airbag-feil, gjelder det din bil?

Stort mareritt

Blant bilmerkene som er rammet finner vi også BMW, Volkswagen, Audi, Mercedes og Mazda.

For Takatas del har dette vært et eneste stort mareritt. Selskapet har tapt store summer og ikke minst mye anseelse.

Samtidig blir dette brukt som et argument mot at bilbransjen bør satse for mye på de samme underleverandørene. Det som har skjedd, viser med all tydelighet hvor store konsekvensene kan bli når noe går galt.

Tilbakekalte 19.000 biler – på grunn av edderkopp-angrep