Admiral P ble kriminell etter farens dødsfall

– Jeg er ikke stolt av det, men sånn var det, sier Philip «Admiral P» Boardman i «Hver gang vi møtes».

– Jeg husker det veldig klart. Jeg kom hjem fra gården til fetteren min. Broren min kom løpende og sa til meg at pappa skulle dø. Jeg trodde det var bare tull, men så sa moren min at det stemte.

Reggae- og hip hop-artisten Philip «Admiral P» Boardman (33) forteller i lørdagens «Hver gang vi møtes» om sitt dramatiske tenåringsliv.

Måtte flytte fra Zambia til Norge

Boardman ble født og oppvokst i Zambias hovedstad Lusaka med norsk far, Tom Arild, og zambisk mor, Grace Nancy. Som 12-åring i 1994 fikk han den vonde og uvirkelige beskjeden om at faren var alvorlig kreftsyk. De måtte reise til Norge for å få bedre behandling enn det Zambia kunne tilby.

– Sykehusene der er ikke så veldig bra. Men det var ikke bare for å få behandling her; han ville se familien og sånn. Han hadde ikke så mye tid igjen, forteller Boardman i programmet.

Faren reiste først. Boardman og hans mor og to søsken kom litt senere, og de bosatte seg ved Solli plass i Oslo i starten av 1995.

– Det skjedde veldig brått. Vi ble liksom revet bort fra hverdagen. Jeg husker da vi kom til Fornebu. «Hvor har vi havnet nå?» Det var vinter og kaldt ute.

1995 ble preget av at faren var inn og ut av sykehus. Dessverre kunne ikke norske leger redde faren, og den 7. november døde han.

– Det var ikke noe fint det der, asså. Jeg var veldig nær faren min.

Ble kriminell: – Jeg er ikke stolt av det

Han havnet i en utagerende periode etter farens dødsfall, en tid preget av sinne og usikkerhet. Han nektet å lære norsk, og havnet i feil miljø.

– Jeg vanket i Oslos gater. Hvis man ikke har noen aktivitet eller noe å fokusere på, så blir det bare tull. Jeg begynte å leke med feil folk. Det var en stund hvor det var noen kriminelle ting som … jeg var ny i Norge, jeg ble ranet og jeg ranet, sier han.

– Jeg er ikke stolt av det, men sånn var det. Jeg følte meg sint og urolig. All den tryggheten som man trodde man hadde, var blitt tatt vekk. De tingene og det jeg har opplevd, kan ikke forklares.

Han gjorde sitt beste for å ikke la moren få vite om hva han drev med, men det var ikke alltid like lett.

– Hun måtte hente meg fra glattcella en gang, og jeg husker at det ikke var et stolt øyeblikk.

Boardmans utagerende periode endte da han møtte Timme Shisiali Azam fra Kenya, som etter hvert skulle bli hans kjæreste og mor til hans to sønner. På samme tid begynte han å pusle med musikk, og i 1999 startet han reggaekollektivet Jah Ark Manifest som markerte begynnelsen på musikkarrieren.

  • Admiral P hedres i «Hver gang vi møtes» lørdag klokken 20.00 på TV 2.