ASYLSØKERE KAN BETALE: Sveriges statsminister Stefan Löfven og Ap-leder Jonas Gahr Støre i Stockholm 14. januar i år. FOTO: SCANPIX
ASYLSØKERE KAN BETALE: Sveriges statsminister Stefan Löfven og Ap-leder Jonas Gahr Støre i Stockholm 14. januar i år. FOTO: SCANPIX

Støre forstår danskene: Vil også at asylsøkere med penger skal betale for seg

Hverken Ap-leder Jonas Gahr Støre eller statsminister Erna Solberg vil konfiskere verdisaker, men er enig i det danske prinsippet om at asylsøkere med midler skal måtte betale for seg.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det danske folketinget vedtok tirsdag den såkalte «smykkeloven», som innebærer at dansk politi kan beslaglegge gjenstander og pengebeløp på over 10.000 kroner for å betale for asylsøkernes opphold.

Vedtaket vekker oppsikt internasjonalt. Særlig prinsippet om at danskene skal kunne konfiskere verdisaker fra asylsøkere som kommer til landet.

Utenriksminister Børge Brende sier onsdag til TV 2 at det er uaktuelt for Norge å konfiskere verdisaker fra asylsøkerne.

Leder i Arbeiderpartiet, Jonas Gahr Støre, ønsker heller ikke å konfiskere verdisaker fra asylsøkerer som kommer til Norge, men han mener at asylsøkere med verdier eller penger skal kunne måtte betale noe selv.

– Hvis du kommer til Norge og mottar mat og andre ytelser og har penger selv, er det ikke urimelig at man ser på muligheten til at du som asylsøker betaler noe selv. Alternativet er at skattebetalerne betaler alt, sa Gahr Støre til ABC Nyheter under årsmøtet til de nordiske sosialdemokratiske partiene i Stockholm 14. januar i år.

Til TV 2 onsdag presiserer Støre at han ikke støtter hele forslaget til danskene.

– I Danmark har Folketinget nå vedtatt at politiet kan beslaglegge asylsøkeres eiendeler. Om Frp skulle få regjeringen med seg på å foreslå noe liknende i Norge, vil Arbeiderpartiet stemme imot, sier Støre til TV 2 onsdag.

Han viser til at vi i Norge har et system som sikrer at alle skal yte etter evne, men at dette ikke er det samme som å konfiskere eiendeler.

– Ikke fremmed for prinsippet

Det var på en pressekonferanse 14. januar, hvor Støre og Sveriges statsminister Stefan Löfven ble spurt om de vil gjøre som Danmark, at Støre viste forståelse for at asylsøkere kan dekke kostnader selv.

– Jeg har forståelse for at en deltar i betalingen av egne tjenester. Vi har ganske lik tilnærming til dette. Prinsippet om at hvis du har verdier så kan du dekke noen av kostnadene selv, er vi ikke fremmed for. Er du på et pleiehjem i Norge går noe av dine inntekter til å dekke kostnadene ved det. Og om du får opphold og kan bidra til å klare deg selv, synes ikke jeg det er urimelig, hvis du har penger. Men begrepet konfiskering og beslag gir assosiasjoner til at du har gjort noe ulovlig, sa Støre til Dagsavisen.

– Gir inntrykk av ulovligheter

Ap-lederen mente bruken av begreper forvirrer.

– Våre velferdssamfunn har et prinsipp om at man skal bidra etter evne. Det er ikke uaktuelt når det gjelder asylsøkere også. Men derfra til å si at man skal beslaglegge og konfiskere, gir inntrykk av at de har ressurser på en ulovlig måte. Å bidra etter evne må kunne vurderes også i denne sammenheng. Jeg forstår at man deltar i betaling av tjenester. Så kaller man det ulike ting i våre land, uttalte Støre til ABC Nyheter.

Erna: – Ikke tilgang på alle gratistjenester

I likhet med Støre er statsminister Erna Solberg i mot å innføre danskenes innstrammings-vedtak overfor asylsøkere.

– Det er ikke aktuell norsk politikk. Du kan være rik og forfulgt ifølge flyktningkonvensjonen. Den skal være et grunnleggende prinsipp for vår behandling, sier Solberg til NTB.

Men også statsministeren tar til orde for at asylsøkere i Norge ikke nødvendigvis skal ha tilgang på alle gratistjenester her i landet, såfremt de har evne til å betale for seg.

– Det er et helt annet prinsipp. Men vi beslaglegger ikke penger fra folk som kommer til Norge. Det er flyktningkonvensjonen som er grunnlaget for vurderingen av om du har behov for beskyttelse i Norge, ikke om du er fattig eller rik, sier statsministeren.