ZIKA: Denne lille gutten er trolig født med mindre hode på grunn av morens Zika-virus. Bildet er tatt i Brasil, hvor utbruddet kan ha startet. (AP Photo/Felipe Dana)
ZIKA: Denne lille gutten er trolig født med mindre hode på grunn av morens Zika-virus. Bildet er tatt i Brasil, hvor utbruddet kan ha startet. (AP Photo/Felipe Dana) Foto: Felipe Dana

Danske og svenske smittet av zika-viruset

En danske er smittet av det fryktede zika-viruset etter reise i Sør- og Mellom-Amerika.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Pasienten er nå innlagt på Aarhus universitetssykehus, skriver Ekstrabladet. Tilstanden skal være god.

Innlagt

Dansken fikk påvist viruset etter at vedkommende kom hjem igjen til Danmark etter en reise i Sør- og Mellom-Amerika, opplyser sykehuset i en pressemelding.

Sykdommen, som gir influensa-symptomer, er i utgangspunktet ikke farlig for pasienten og det er liten risiko for spredning.

Men viruset kan gi fosterskader dersom pasienten er gravid. Dersom fosteret blir smittet så kan det få mikrocefali, en nevrologisk tilstand som innebærer at hodeskallen er liten. Det skyldes at hjernen ikke har utviklet seg som normalt i svangerskapet.

Det er fortsatt ikke kjent om pasienten i Danmark er en kvinne eller mann.

Tirsdag kveld meldte TV4 at også en svensk person er smittet av zika. Det er foreløpig ikke meldt om tilfeller i Norge.

Ifølge Verdens Helseorganisasjon (WHO) er viruset nå spredd seg til 21 land, inkludert både Sør- og Nord-Amerika.

Unntakstilstand

Det fryktede zikaviruset smittes gjennom myggstikk fra den såkalte gulfebermyggen (Aedes aegypti).

I deler av Brasil er det erklært unntakstilstand på grunn av virussykdommen. Mange frykter den kan bli en verdensomspennende epidemi, skriver The Lancet.

Voksne som blir smittet av viruset, får vanligvis milde symptomer som leddsmerter, feber eller utslett. Men viruset kobles også med en mulig sammenheng med Guillain-Barre-syndromet.

Guillain-Barre er en sjelden nervesykdom som kan føre til lammelser og er i verste fall dødelig. Leger har rapportert at antall Guillain-Barre-tilfeller har seksdoblet seg i samme region som zika-viruset er påvist det siste halvåret.

Det finnes ingen vaksine mot zikaviruset.

Viruset ble første gang påvist på aper i Afrika. Siden da har det vært mindre utbrudd i Asia og Stillehavs-øyer.