TATT: Ammon Bundy (bildet) holdt en pressekonferanse noen dager etter at han og en gruppe militante bønder okkuperte naturreservatet i Oregon i begynnelsen av januar. Foto: NTB Scanpix/AFP/ROB KERR
TATT: Ammon Bundy (bildet) holdt en pressekonferanse noen dager etter at han og en gruppe militante bønder okkuperte naturreservatet i Oregon i begynnelsen av januar. Foto: NTB Scanpix/AFP/ROB KERR Foto: Rob Kerr

Cowboy-okkupanter i vilt skytedrama med politiet

I tre uker har den militante bonden Ammon Bundy (40) okkupert et offentlig naturreservat i Oregon i USA. En bonde ble drept da politiet gikk til aksjon i natt.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.
ARRESTERT: Politiet i Oregon blokkerte Highway 395 for å stoppe de militante bøndene. 
ARRESTERT: Politiet i Oregon blokkerte Highway 395 for å stoppe de militante bøndene.  Foto: Dave Killen

En militant protestgruppe, ledet av den regjeringsfiendtlige gårdbrukeren Ammon Bundy (40), har siden 2. januar okkupert administrasjonsbygningen i Melheur naturreservat i delstaten Oregon vest i USA.

Spenningen mellom bøndene og myndighetene har økt den siste tiden, og ifølge New York Times ble Bundy og en gruppe gårdbrukere stoppet av politiet på Highway 393 i 16.30-tiden lokal tid, ikke langt fra naturreservatet.

Skjøt mot politiet

Bøndene var solid bevæpnet og begynte å skyte mot politiet da de ble stoppet. Én person ble drept og en annen er innlagt på sykehus med skader, men skal være utenfor livsfare.

I alt sju personer er arrestert, deriblant lederskikkelsen Ammon Bundy. Også hans bror, Ryan Bundy, ble arrestert i natt.

Lokale ledere i kommunen krever at gruppen forlater naturreservatet, men flere medlemmer okkuperte fremdeles bygningen natt til onsdag, ifølge New York Times.

Krever bruksrett over land

Politiaksjonen kom etter at konflikten mellom myndighetene og bøndene har økt.

Den militante gruppen bønder i det avsidesliggende området av Oregon har tatt til våpen fordi de krever å få eierskap til offentlig land. SDe støtter også to lokale rancheiere som sitter i fengsel etter at de satte på branner som spredte seg til offentlig eide landområder.

Gruppen har tatt navnet «Citizens for Constitutional Freedom», og hevder at regjeringen har tilranet seg landområder i Oregon fra rancheiere og andre private landeiere over flere tiår.

De krever nå at områdene igjen skal komme under lokal kontroll.

Tok farvel med døtrene

I natt overga også 32 år gamle Jon Ritzheimer seg til politiet i Arizona, hvor han bor sammen med sin kone og deres to døtre. Før han dro, la han ut en video på Facebook av at han klemmer jentene og tar farvel (se video!).

– Pappa er nødt til å dra igjen. Å nei, ikke gråt baby! Kom hit, sier Ritzheimer.

I natt ble han pågrepet da han meldte seg til politiet i Peoria i Arizona. Men før han meldte seg, la han videoen ut på Facebook og ba folk donere penger for å dekke utgiftene i forbindelse med fengslingen.

Ritzheiemer er kjent i amerikansk media for å være en sterk motstander mot islam og for trusler mot myndighetene. Han skal også være en nøkkelbrikke i Ammon Bundys cowboy-opprør i Origon.