FRYKTER TABBE: Kunnskapsdepartetmentet frykter at mobbeundersøkelsen etter 2013 har gitt misvisende resultat. Her er Torbjørn Røe Isaksen avbildet under signeringen av
FRYKTER TABBE: Kunnskapsdepartetmentet frykter at mobbeundersøkelsen etter 2013 har gitt misvisende resultat. Her er Torbjørn Røe Isaksen avbildet under signeringen av "Partnerskap mot mobbing" tidligere i år. Foto: Berit Roald / NTB scanpix Foto: Roald, Berit

Kunnskapsdepartementet frykter nasjonal mobbetabbe

Rekkefølgen på spørsmålene om mobbing kan ha gjort at Elevundersøkelsen ikke er til å stole på, mener Kunnskapsdepartementet.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Etter at Elevundersøkelsen ble endret i 2013, har de nasjonale mobbetallene gått markant ned, skriver Dagsavisen. Nå vedgår departementet at den reelle nedgangen de siste årene kan være langt lavere enn de offisielle tallene har vist.

– Blant annet er det tatt inn nye spørsmål om krenkelser. Disse spørsmålene blir stilt før hovedspørsmålet om mobbing. Flere har lurt på om nedgangen i mobbetall, fra i underkant av 7 prosent i 2013 til om lag 4 prosent i 2015, skyldes at mobbespørsmålet kommer etter spørsmålet om krenkelser, sier statssekretær Birgitte Jordahl (H) i Kunnskapsdepartementet til Dagsavisen.

Hun legger til at mye tyder på at det er blitt mindre mobbing på norske skoler, men at en frivillig elevundersøkelse fra våren 2015 viser at nedgangen ikke er like stor som den ordinære undersøkelsen viser.

Departementet opplyser at Utdanningsdirektoratet nå gjør en full gjennomgang av Elevundersøkelsen. Flere forhold, ikke bare rekkefølgen på spørsmålene, gjør at undersøkelsen kan være upålitelig. Blant disse er innholdet i undersøkelsen, begrepsbruken og tidspunktet for undersøkelsen, som er blitt flyttet fra våren til høsten. (©NTB)