TAKKER FOR NY SJANSE: Familiemoren Tamara fra Syria fikk i dag beskjed om at hun med meldeplikt kan dra hvor hun vil. Foto: Anja Lohne Holm/TV 2
TAKKER FOR NY SJANSE: Familiemoren Tamara fra Syria fikk i dag beskjed om at hun med meldeplikt kan dra hvor hun vil. Foto: Anja Lohne Holm/TV 2

Familiemoren fra Syria får en ny mulighet i Norge: – Vi takker alle som har støttet oss

KIRKENES (TV 2): Tamara fra Syria er svært takknemlig for at familien nå får en ny mulighet.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

For første gang på lenge fikk TV 2 Nyhetene i dag slippe inn i Vestleiren. Nyheten om at Russland nå stenger grensene ble mottatt med jubel.

– Vi ble så glade, vi feiret! sier asylsøker fra Syria Tamara Bourar til TV 2.

Sammen med mann og barn har hun ventet i Vestleiren i ti dager. Fremtiden har vært svært usikker, sier de, i Syria er det ingenting igjen av livet deres. Like etter at de flyktet, skal hjemmet deres ha blitt bombet.

Sist fredag ble de arrestert og satt i varetekt. Så ble de sluppet fri med begrenset bevegelsesmulighet. I ettermiddag fikk de melding om at de kan dra hvor de vil med meldeplikt.

Nå takker Tamara hjelpere og alle som har støttet dem de siste ukene.

– Vi takker alle som har støttet oss i denne situasjonen, sier hun, mens barna i Vestleiren løper glade rundt i nysnøen bak henne.

TV 2 i Kirkenes: Fotograf Kevin Benum Kjeldsrud (f.v) og reporterne Anja Lohne Holm og Roy-Arne Salater. Foto: TV 2
TV 2 i Kirkenes: Fotograf Kevin Benum Kjeldsrud (f.v) og reporterne Anja Lohne Holm og Roy-Arne Salater. Foto: TV 2

Uklar fremtid

Slik situasjonen er nå kan det ta lang tid før en asylsøker kan returneres ut av Norge og inn i Russland. Det betyr også mer frihet for de som nå bor i Vestleiren.

– Det betyr at de kan reise til bekjente hvis de ønsker det, på besøk. Men de kan ikke reise til et hvilket som helst mottak og flytte inn der, da må de i så fall søke om det, sier Siri Rustad, stedlig leder for ankomstsenter Finnmark, UDI til TV 2.

– Tror du leiren nå tømmes?

– Nei det tror jeg ikke. Det kan jo være noen som finner andre løsninger for seg selv, men de aller fleste har jo ikke noe annet bosted, sier hun.

– Men hva skjer med de som egentlig har fått beskjed om at de skal sendes til Russland?

– Det er litt uklart, og politikk på et annet nivå, sier Rustad.

Politiet reduserer bemanningen

Også politiet har nå redusert antallet mannskaper i Kirkenes. Etter det TV 2 erfarer ble flere politifolk sendt hjem i dag.

– Vi kan trappe ned nå som situasjonen er sånn som i dag, men vi må være fort på plass igjen når det endrer seg, og når det blir nødvendig, sier Bjørn Taraldsen, nestleder i Politiets Fellesforbund i Vest-Finnmark til TV 2.