UTFORDRENDE: Tirsdagens Tid for hjem-utfordring var en avlang stue. Programleder Kjersti Bergesen forteller i sin prosjektblogg om hvordan de gikk frem og hva de gjorde. FOTO: TV 2
UTFORDRENDE: Tirsdagens Tid for hjem-utfordring var en avlang stue. Programleder Kjersti Bergesen forteller i sin prosjektblogg om hvordan de gikk frem og hva de gjorde. FOTO: TV 2

Fikk «svevende sofa» inn i stua

Sjekk de kreative oppussingsløsningene i Kjersti Bergesens Tid for hjem-prosjektblogg.

Et stort og godt rom, men likevel vanskelig å vite hvordan man skal møblere og bruke det. Slik er den store stuen vi denne gangen har valgt oss som prosjekt. Langt og smalt, vinduer i hver ende, peis omtrent på midten.

Familien som bor her kjøpte huset for et år siden, ville bo der litt for å se hvordan de ville organisere stuen, men det eneste de nå er sikker på er at det er kaldt her. Vinteren var kald.

Men slikt kan man jo gjøre noe med; man kan isolere, skifte vinduer og legge varmekabler. Og man kan sette inn en moderne peisinnsats som er mer varmeeffektiv. Så det skal vi gjøre.

Ainas plan

En lun stue, masse tekstiler, lune farger på veggene, flere tydelige soner for aktiviteter, noe å se på, ting å ta på, rause møbler. Stikkord for hvordan hun vil utforme den nye stuen. Og skyvedør ut til hagen på det feltet av langveggen der det ikke er noe vindu. Definitivt lys inn her.

FØR: Lang og smal stue, ikke så lett å møblere. FOTO: TV 2
FØR: Lang og smal stue, ikke så lett å møblere. FOTO: TV 2

Så da er det bare å sette i gang med å lage byggemelding for fasadeendring, bestille møbler og materialer og lage en arbeidsplan.

Med isolering av yttervegger og innsetting av nye vinduer, er dette en for stor jobb for oss på fire dager, så her er altså ekstra mannskap som gjør en del før vi tar over.

STOR OVERSIKT: Disse produktene ble brukt

Gulvet

Gulvet skal ha sekskantede fliser i den ene enden av stuen og mørk parkett på resten. Dette krever litt planlegging og tankearbeid. Her har vi nemlig to forskjellige materialer som vil oppføre seg ulikt i forhold til temperatur og underlag. Fliser limes fast på ubevegelig undergulv, parkett legges flytende på underlaget. Parkett skal ha plass mot vegger for å kunne utvide seg når luften er fuktig og varm, og overgangen mellom fliser og parkett bør også være en slik «bevegelig» sone.

MER LYS: Vi setter inn skyvedør for å få inn lys. FOTO: TV 2
MER LYS: Vi setter inn skyvedør for å få inn lys. FOTO: TV 2

Siden disse flisene skal avsluttes på en tilfeldig og uregelmessig måte, altså ikke en ben linje der man kunne brukt en gulvlist, må dette tenkes nøye gjennom.

Vi ender med å fjerne eksisterende gulv der flisene skal være, legge ut varmekabler og deretter støpe nøyaktig i den formen flisene vil få.

Resten av det gamle gulvet blir liggende og er saget etter formen av flisene. Dette virker som en forskalingsform mot der det støpes. Når flisene er lagt legger vi parkettgulvet, og overgangen får en ganske bred silikonfug. Det blir knallfint!

MØNSTER: Arbeid med å sage ut flisemønster i gammel parkett. FOTO: TV 2
MØNSTER: Arbeid med å sage ut flisemønster i gammel parkett. FOTO: TV 2

Peisen

Peisen hadde en ganske fin form fra før, men overflaten var en slags strukturpuss, og veggen ved siden av hadde munkepuss. Aina ønsker å forenkle dette siden en moderne peisinnsats har et rent utrykk. Valget faller på fliser også her, hvite enkle rektangulære fliser. Vi river den gamle peiskappen, Jørgen peismann bytter innsats, og så bygger han opp den nye formen som deretter blir fliset.

RESULTAT: Ferdig overgang mellom fliser og nytt gulv. FOTO: TV 2
RESULTAT: Ferdig overgang mellom fliser og nytt gulv. FOTO: TV 2

Bergesen søm og gardin

Det er ikke så mye jeg får gjort oppe i stuen denne gangen, jeg sitter faktisk i «syverkstedet» mitt i fire dager. Her skal det sys fire liftgardiner, fire gulv- til-tak-høyder med forede ullgardiner samt 10-12 puter. Og når man ikke er særlig dreven på det med gardiner, tar det litt tid. Man må tenke seg nøye om før man klipper fine eksklusive tekstiler, man må måle nøyaktig og alt må bli bent, og man må holde orden på forsider og baksider.

NYE GARDINER: Oppmåling av stoff til gardiner. FOTO TV 2
NYE GARDINER: Oppmåling av stoff til gardiner. FOTO TV 2

Til liftgardinene bruker jeg en «kit» fra Stoff og stil, denne har grei arbeidsbeskrivelse så når man har skjønt det går det ganske radig.

Forede gardiner derimot må jeg researche på nett. Og det er nå ganske fantastisk da, med alt man kan lære seg om man bare finner de rette søkeordene! «Lined curtains» var nøkkelen her.

Og slik gjør du: Klipp forsiden av gardinen i riktig bredde og lengde pluss rikelig med sømrom oppe og nede. Klipp foret noe kortere og cirka 10 centimeter smalere. Legg stoffene rette mot rette og sy sammen for og gardin langs den ene siden. Gjør det samme ned langs den andre siden. Vreng slik at du får rettsiden ut. Brett gardinen fra søm til søm slik at du finner midten, merk av. Brett foret (som er smalere) og merk midten også her. Legg gardinen med foret opp og fest midten av gardin til midten av fòr med knappenål. Vips; du har fått en foret gardin der gardinstoffet folder seg vakkert rundt kanten, helt likt på begge sider. Magisk. Stryk/press kantene om du vil. Så det lærte jeg meg, nede i kjelleren disse fire dagene.

SVEVENDE SOFA: Diger sofa som ser ut som den svever. FOTO: TV 2
SVEVENDE SOFA: Diger sofa som ser ut som den svever. FOTO: TV 2

En vill møbelidé

Ja, for en «svevende» sofa, men de enorme målene 3,5 x 2,4 meter?

Det er som en gigantisk seng som tilsynelatende skal henge fra taket.

Den skal stå på en sokkel altså, som er trukket langt innunder, men det vil se ut som at den henger. Vel, rommet er så pass stort at vi synes dette er en morsom ide. Og klart, har man barn er det sikkert hyggelig å ha en slik stor «seng» i stuen der man kan krype oppi og se på barnetv eller lese eventyr.

Rammen og ryggen bygger vi i solid kryssfiner, med metallbeslag som forsterker sammenføyning og overgang mellom sete og rygg.

Så polstrer og trekker møbeltapetserer Walloe konstruksjonen og lager madrass og ryggputer. Verre er det egentlig ikke, og der er den, midt i rommet, ruvende men inviterende.

KREATIV BELYSNING: Aina og hønsenettinglampen før den lakkes svart. FOTO: TV 2
KREATIV BELYSNING: Aina og hønsenettinglampen før den lakkes svart. FOTO: TV 2

Belysning

Den generelle belysningen i rommet er basert på spotter, og så er her en rekke løse stålamper og bordlamper. Men over spisebordet kommer en spesialløsning. Her lager vi en ganske stor kasse som monteres i taket, den skjuler ledninger og slikt, og så kommer det flere hengelamper ned fra denne. Lampene lager Gunnar og Aina ved hjelp av oppheng, pærer og hønsenetting som sprayes sort. Slik blir de til ganske transparente, artige former, og de gir godt og stemningsfullt lys.

Sjekk ut hvilke produkter Tid for hjem brukte da de lagde drømmestua

BAK VEGGEN: Sofagruppe bak lettveggen. FOTO: TV 2
BAK VEGGEN: Sofagruppe bak lettveggen. FOTO: TV 2

Resten av rommet

Vi lager en liten lettvegg ut fra peisen slik at det er plass til en egen sofagruppe i et lite «avlukke». Det kan være fint med en litt egen plass i stuen for de som vil holde på med egne aktiviteter eller bare slappe av og se ut vinduet. Her males veggene ganske mørk blå og skilleveggen får en flott okerfarge.

Ved hengesengen monterer vi oppbevaringsinnredning fra Ikea, gjør det på en slik måte at den ser innebygget ut, og i innredningen er det plass til tv.

De lange gardinene blir hengt på skinner som vi monterer i taket. Skinnene går langs hele kortveggen og rundt hjørnet, langt utenfor vinduene; slik kan du parkere gardinene på veggen noe som gir et mykt utrykk og er veldig pent.

Langs gulvet vil Aina ha kjempebrede lister med profiler. Disse lager vi ved å sete sammen flere ferdiglister som har ulike profiler, den slette delen er av mdf. Alt males hvitt og blankt og fuges med akryl. Pent og herskapelig.

En lun familiestue

Det var dét Aina så for seg, og det er det vi har laget. Familien ble nok noe overrasket, men etter det vi forstår er dette blitt et høyt elsket rom.

Håper stuen innbyr til masse sosial aktivitet, og at her allerede har vært noen gode sammenkomster som er verdt å minnes.

Takk for oss!