ADVARER: Europol advarer om at nye terrorangrep i Europa utført av Den islamske staten, IS, er under oppseiling. FOTO: REUTERS
ADVARER: Europol advarer om at nye terrorangrep i Europa utført av Den islamske staten, IS, er under oppseiling. FOTO: REUTERS Foto: Stringer

Europol: IS planlegger stort angrep i Europa

Den europeiske politimyndigheten advarer om at Europa står overfor den største terrortrusselen på 10 år.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Europa står akkurat nå overfor den største risikoen på 10 år å bli rammet av et alvorlig terroristangrep, skriver Europol, den europeiske politimyndigheten, på sin nettside.

Terrorangrepet i Paris 13. november ses nå av Europol som et tegn på at terroristorganisasjonen IS har skiftet strategi og nå innretter seg på å utføre kommandolignende terrorangrep rundt om i verden.

At IS rekrutterer mange utenlandske medlemmer gjør at EU står overfor store utfordringer, skriver Europol.

– IS forbereder flere terrorangrep, blant annet flere Mumbai-lignende angrep, hos EUs medlemsland, i særdeleshet i Frankrike, sier Rob Wainwright, Europols sjef til nyhetsbyrået AFP.

Wainwright og Den europeiske politimyndigheten fremhever etableringen av det europeiske antiterrorisme-senteret, ECTC, som viktig i EUs innsats for å bekjempe terrorismen effektivt.

Etter terrorangrepene i Paris ble ECTC tildelt store ressurser for å støtte de franske og belgiske etterretningstjenestene.

Store mengder datainformasjon har blitt analysert, noe som har resultert i over 800 spor og mer enn 1600 potensielle mistenkelige finansielle transaksjoner, skriver Europol.

– Vår ambisjon er at ECTC skal bli et sentralt knutepunkt for informasjon i kampen mot terrorisme i EU. At de skal bidra til analyser for pågående etterretning og bidra til en samordnet reaksjon i tilfelle store terrorangrep. Det vil være hjertet til et sterkere EU som står opp mot trusselen om terrorisme, sier Europols direktør Rob Wainwright.

Søndag publiserte Den islamske staten, IS, en video hvor mange av de som deltok i terrorangrepene i Paris i november deltar mens de utfører tildels bestialske overgrep i de IS-kontrollerte områdene i Syria og Irak.