Bor du i dette området, er sjansen større for at du lever til du er 100

Fisk, oppoverbakker og måtehold når det kommer til røyking og drikking gjør disse nordmennene til de lengstlevende, ifølge Twitter-lege.

Legen Wasim Zahid (40), bedre kjent som «Twitter-legen», har doktorgrad i kardiologi, og jobber med hjertesykdommer ved Ullevål universitetssykehus. I boka «Hemmeligheten: Slik lever du godt – lenge» mener Zahid at han har funnet nøkkelen til et langt liv.

– Este ut

LEVDE USUNT: «Twitter-legen» Wasim Zahid (40) forteller at han este ut som følge av en dårlig livsstil.  
LEVDE USUNT: «Twitter-legen» Wasim Zahid (40) forteller at han este ut som følge av en dårlig livsstil.  

Boka sprang først og fremst ut fra et ønske om å sile ut informasjonen og rådene på emnet, og heller presentere de viktigste faktorene som beviselig gjør at man lever lenger.

Men Zahid forteller også at boka oppsto som følge av at Zahid selv førte en dårlig livsstil:

– Jeg satt mye, trente ikke, og spiste usunt. Jeg var veldig glad i desserter og god mat, og este ut. Som formidler av helse følte jeg at jeg måtte gå foran med et godt eksempel – jeg kunne jo ikke si «du må ned i vekt» til pasienten min mens jeg selv levde sånn, forteller Zahid.

«Blue zones»

Dermed begynte jakten på hemmeligheten bak et sunt og langt liv. Zahid så på forskningen av såkalte «blue zones»: geografiske og demografiske områder hvor det er påvist at innbyggerne lever lenger.

Blant annet Okinawa i Japan, Ikaria i Hellas, og Nicoya i Costa Rica er steder hvor tettheten av friske og aktive hundreåringer er eksepsjonelt høy. Og til tross for at disse menneskene lever helt på andre siden av jorden for hverandre, har de likevel likheter i livsstil:

– De spiser mye planter, frukt og grønnsaker, og kornprodukter. De er fysisk aktive: Ikke i den forstand at de trener tre ganger i uka på et treningssenter, men det fysiske er inkorporert i hverdagen deres. De går og beveger seg mye, og har jobber hvor de bruker kroppen, oppsummerer Zahid.

Nærhet og tro

Likevel er det ikke nok å spise sunt og holde seg i form, sier Zahid:

– Det som går veldig igjen på disse stedene er de gode sosiale relasjonene: Disse menneskene har venner og familie som passer på dem og støtter dem emosjonelt. Du kan trene og spise så sunt du bare vil, men om du ikke har folk rundt deg som bryr seg om deg, så hjelper det ikke.

På samme måte kan åndelighet og tro være en kilde til et langt liv.
Men det betyr ikke nødvendigvis at å være religiøs vil gjøre at man lever lenger, poengterer Zahid:

– Det er snarere følelsen av å tilhøre et fellesskap, å bry seg om andre og å føle seg som en del av noe større som vil gi helseeffekt, sier han.

Lidenskap

Twitter-legen trekker også frem engasjement og lidenskap som viktige for et langt og godt liv; en grunn til å stå opp om morgenen.

– Dette kan for eksempel være å engasjere seg i veldedighet, det å gi og å dele. Det vet vi har positiv effekt på helsen. Eller noe så enkelt som å ha en hobby, som dans, hagearbeid eller kortspill med venner, sier Zahid.

Legen understreker at helseeffekten av slike aktiviteter inntrer hvis de føles som ting man vil gjøre og ikke ting man gjøre.

Vestlendingene vinner

Så – kan vi finne noen slike «blue zones» her til lands? Ja, i vest, forteller Zahid:

HER LEVER DE LENGE: Granvin i Hardanger.
Foto: Marit Hommedal /  SCANPIX
HER LEVER DE LENGE: Granvin i Hardanger. Foto: Marit Hommedal / SCANPIX Foto: Hommedal, Marit

– Generelt har nordmenn god helse, men visse områder peker seg ut. Hele Vestlandet har litt bedre helse enn landet for øvrig.

Zahid syns det er fascinerende at livsførselen til vestlendingene har mye til felles med innbyggerne av verdens «blue zones»:

– De har levd en aktiv livsstil, har kanskje hatt en jobb innen fiskeri- og jordbruksnæringen som gjør at de må bruke kroppen mye. De går i tillegg mye i bakker på grunn av landskapet, sier Zahid.

Gode vaner

Kostholdet og vanene gjør også at vestlendingene er sunnere og friskere enn resten av befolkningen, forteller Zahid:

– De er mest fysisk aktive av alle i Norge. De spiser mer fisk. De har generelt bedre vaner; de røyker og drikker minst. Sogn og Fjordane har færrest narkotikarelaterte dødsfall.

Zahid trekker frem Granvin herad i Hardanger i Hordaland som en slik sone: Området, med sine 1 050 innbyggere, har nemlig den høyest forventede levealderen i Norge for både kvinner og menn – og andelen innbyggere over 90 år er dobbelt så høy som for resten av landet.

Hemmeligheten bak et langt liv er kanskje å se mot vest?