FORTVILER: Datterens sykdom preger hele familien, forteller den 55 år gamle mannen. FOTO: LARS BARTH-HEYERDAHL / TV 2
FORTVILER: Datterens sykdom preger hele familien, forteller den 55 år gamle mannen. FOTO: LARS BARTH-HEYERDAHL / TV 2 Foto:

«Jeg er glad for at min datter fortsatt er i live»

Mannens (55) datter lider av alvorlig anoreksi. Han kjenner seg altfor godt igjen i historien om jenta som døde i Valdres nyttårsaften.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Det kunne like gjerne vært min datter, sier mannen til TV 2.

Han spør om han hadde vært kriminell om datteren hadde dødd hjemme da hun var på det sykeste.

Moren til 13-åringen som døde i Valdres er siktet for grov omsorgssvikt med døden til følge. Jenta ble mobbet, slet med spiseforstyrrelser og var avmagret da hun døde.

Tvangsinnlagt

55-åringen som møter TV 2 et sted på Østlandet kjemper mot tårene når han forteller om datterens sykdom. «Mari» er 27 år gammel og ble i forrige uke tvangsinnlagt for femte gang. Da veide den 170 centimeter høye kvinnen 32,1 kg.

– Hun har hatt så lav puls, ned mot 30, at de vekket henne om natta på sykehuset for å sjekke at det var liv i henne. Forrige gang hun var så tynn, var hun mindreårig. Hun kunne ha dødd hjemme. Da hadde barnevernet blitt koblet inn, og vi som foreldre kunne blitt siktet, sier faren.

Familien har kjempet for datteren i 13-14 år. Ut fra det han har lest om saken i Valdres, tolker han det slik at den siktede moren har gjort det samme.

«Maris» problemer startet på slutten av barneskolen. Mobbing og kommentarer om at hun var «stor» sammen med stort fokus blant de kule jentene om hvor lite de spiste, gjorde at jenta raskt utviklet et spiseproblem. Før hun ble konfirmert, hadde hun allerede vært tvangsinnlagt en gang.

Blir ikke frisk

Faren velger å fortelle sin historie for å rette søkelyset mot det han opplever som for dårlig kunnskap om anoreksi i helsevesenet og mangelfull oppfølging.

– Når hun blir tvangsinnlagt, redder de livet hennes. Det er klart jeg er takknemlig for det, men hun blir jo ikke frisk, sier faren.

Det er tilbudet etter at den livreddende fasen er over han etterlyser.

– En pleier sa til henne at hun snart måtte reise hjem for å få plass til ordentlig syke folk. Sånne kommentarer er ikke akkurat til hjelp, sier mannen.

– Glipp i systemet

Generalsekretær Irene Kingswick i organisasjonen Ros (Rådgivning om spiseforstyrrelser) sier at «Maris» historie dessverre er ganske typisk.

– Det denne faren etterlyser, er også det mange brukere etterlyser. Hva er den underliggende årsaken til at jeg handler som jeg gjør? Det er en lang prosess, og vi vet at alle er presset på økonomi og ressurser. Her er det en glipp i systemet, sier Kingswick.

Ros er en landsdekkende organisasjon som gir gratis råd om spiseforstyrrelser. Kingswick merker klart en økende pågang av folk som søker hjelp. Hun mener det store presset på unge, både på utseende, dyktighet og effektivitet, er en viktig årsak. Har man dårlig selvfølelse eller er ekstra sensitiv, kan en spiseforstyrrelse bli resultatet.

Bruker mat som medisin

– Menneskelige relasjoner, ting rundt en og mobbing kan gjøre at man blir høyaktivert. Det krever at man finner en mestringsstrategi. Mat kan være en ting man bruker for å dempe indre uro, sier Kingswick.

Dødsfallet i Valdres har satt fokus på anoreksi, men langt flere sliter med overspising. Det starter ofte med at man følger strenge dietter som på et tidspunkt tipper over i anoreksi eller bulimi.

– De som har brukt mat som medisin, orker ikke å kaste opp lenger og sitter igjen med overvekt som resultat. Denne gruppen får ikke like mye oppmerksomhet, sier Kingswick.

Klarer ikke å slutte

Ingen hjelpetilbud har hittil klart å «snu hodet» på «Mari». Ett av helsetilbudene faren forteller om, stiller som krav at pasienten skal ha en BMI på minst 15. Det er lenge siden «Mari» veide så mye.

Faren sammenligner lidelsen med narkomani. Du vet du ikke skal fortsette, men gjør det likevel.

– Hun vet hun må spise for å bli frisk, hun kan bare ikke spise «akkurat nå», forteller faren.

Sykdommen har ikke bare ødelagt hennes liv. Hele familien er sterkt preget av «Maris» situasjon. Faren går til psykolog for å få orden på tankene.

– Vi føler at livet er tøft, sier han.