Fattige Indiske skolebarn får undervisning i slummen i Nangloi, en kolini vest for New Delhi. Selv om fattigdom er et stort verdensproblem, går det framover statistisk sett. India er ett av landene hvor ekstrem fattigdom er kraftig på vei nedover. FOTO: AFP PHOTO / ROBERTO SCHMIDT
Fattige Indiske skolebarn får undervisning i slummen i Nangloi, en kolini vest for New Delhi. Selv om fattigdom er et stort verdensproblem, går det framover statistisk sett. India er ett av landene hvor ekstrem fattigdom er kraftig på vei nedover. FOTO: AFP PHOTO / ROBERTO SCHMIDT Foto: Roberto Schmidt

Ekstrem fattigdom kan være utryddet innen 15 år

Verden er ikke så dyster som du kanskje tror – aldri før har så mange kommet seg ut av ekstrem fattigdom.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Siden 1990 har over en milliard mennesker i Sør-Asia kommet seg ut av ekstrem fattigdom.

Dette er en imponerende global utvikling, slår Oxfamsrapporten fast.

Andel ekstremt fattige i verden, falt fra 36 prosent i 1990 til 16 prosent i 2010. Verdensledere har satt seg et globalt mål om å få slutt på ekstrem fattigdom innen 2030.

Verden blir rikere og rikere, og det kommer blant annet de fattige til gode. De siste 30 årene har ulandenes gjennomsnitts-BNP økt og nærmer seg de rikere landene. Forskjeller mellom nasjoner har blitt mindre.

– Nordmenn kan like lite som sjimpanser

Den kjente svenske professoren i internasjonal helse, Hans Rosling, mener at folk flest kan sjokkerende lite om verdens utvikling. Nordmenn svarer like lite rett på spørsmål om temaet som en sjimpanse ville gjort, sa professoren til Bistandsaktuelt i fjor.

I 2014 presenterte Rosling sine funn etter å ha spurt nordmenn og svensker om verdenssituasjonen, på Mediedagene i Bergen. Resultatene viste at nordmenn tror at tilstanden i verden, spesielt i den fattige delen, er langt verre enn den er.

– Nordmenn og svensker tror verden ser ut slik den så ut for 30-40 år siden. Det store flertallet har ikke fått med seg den enorme utviklingen de siste tiårene, fastslo Rosling.

Verden går framover

Han pekte på at flere barn vaksineres, flere kan lese og skrive, flere jenter får gå på skole og barnedødeligheten er lavere.

Rosling er en av personene bak Gapminder. I videoen under presenterer han verdens fattigdsomsutvikling:

Kina og India er eksempler på land som har hatt en imponerende vekst og bedring av levestandard for millioner. Siden 1990 har over en milliard mennesker i Sør-Asia kommet seg ut av ekstrem fattigdom, skriver Oxfam i sin siste rapport. 700 millioner av disse kommer fra Kina og India.

Aksjemarkedene i land i Latin-Amerika og Afrika har triplet verdien de siste 15 årene. På tross av finanskrisen i 2008. Det samme gjelder Kina og India som er to av verdens raskest voksende økonomier.

Rike blir rikere

Global vekst og menneskelig utvikling gir oss håp om at ekstrem fattigdom en gang kan høre fortiden til, men det gjør ikke hverdagen til de millardene av mennesker i de fattigste landene noe lettere per i dag. Fortsatt er det økende forskjeller mellom individer og grupper lokalt. De som allerede tjener mye, øker mer i inntekt enn de som trenger det mest.

46 prosent av all inntekstvekst går til 10 prosent av befolkningen, og de 10 prosent fattigste får bare 0.6 prosent av den samlede inntekstveksten.