Kastet ut av IBU for korrupsjon – jobber som trener i verdenscupen

– Vi kan ikke gi ham arbeidsforbud, sier skiskytterpresidenten.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

ANTERSELVA (TV 2): I 2014 var bulgarske Ventzeslav Iliev medlem i den tekniske komiteen til Det internasjonale skiskytterforbundet (IBU).

Men i forbindelse med IBU-kongressen den høsten – der Anders Besseberg stilte til gjenvalg som president mot blant andre russiske Aleksander Tikhonov – gikk det galt for Iliev: Han skal ha forsøkt å kjøpe stemmer fra noen av de mindre skiskytternasjonene på Balkan, til fordel for Tikhonov.

Et av de nasjonale forbundene likte dårlig eposten fra Iliev og sendte den videre til IBU. Dermed ble bulgareren fjernet og utestengt fra alle verv i IBU for en periode på fire år. Det har likevel ikke hindret ham i å oppta nye roller i skiskyttermiljøet.

Iliev er nå trener for Sør-Korea, som satser foran OL på hjemmebane i 2018, og i Anterselva er han dermed å se på standplass sammen med resten av trenerne i verdenscupen. Selv om han altså er kastet ut av IBU for korrupsjon, og har karantene i to år til.

– Suspensjonen min gjelder lederverv i IBU-systemet, ikke som trener. Jeg har rett til å kunne jobbe. Ingen har mulighet til å stanse det. Ingen, sier Iliev bestemt til TV 2 når vi intervjuer ham foran fredagens herresprint i Anterselva.

Han mener det han gjorde i 2014 ikke kvalifiserer som korrupsjon.

– Jeg skrev én mail. Én mail! Til forbundene på Balkan, om de ønsket å samarbeide med det russiske forbundet. Det kom en forespørsel fra russerne om nasjonene fra Balkan, og jeg ga informasjonen videre.

– Men du er utestengt i fire år?

– Det foregår alltid et politisk spill før og under en kongress. Hva er korrupt med det jeg har gjort? Jeg var koordinatoren for nasjonene på Balkan, jeg gjorde bare jobben min, hevder Iliev.

Den oppfatningen hadde altså ikke IBU. President Anders Besseberg er klar på Ilievs aktiviteter ikke var forenlig med et verv i organisasjonen. Men han insisterer på at de ikke kan blande seg borti hvem de nasjonale forbundene velger å ansette.

– Vi vil ikke ha sånne folk i IBU. Men om et nasjonalt forbund vil bruke en sånn person, får det være opp til dem. Vi kan ikke gi folk arbeidsforbud, sier han.

TV 2s skiskytingsekspert, Ole Kristian Stoltenberg, mener det er på tide med nye regler.

– Etter boka har nok IBU gjort det de kunne. Det som nå gjenstår er å samle alle nasjoner, arrangører og utøvere så man sørger for at folk som står overfor en alvorlig tiltale, eller som har gjort gale ting, blir kastet ut, og ikke bare dukker opp på nytt i en ny rolle.