Hemmelige dokumenter i Gareth Bales kontrakt avslører at han er verdens dyreste fotballspiller. FOTO: SCANPIX 
Hemmelige dokumenter i Gareth Bales kontrakt avslører at han er verdens dyreste fotballspiller. FOTO: SCANPIX 

Nettsiden verdens største fotballklubber vil stenge

Football Leaks avslører sportens mørkeste hemmeligheter.

Fotballverden fikk for alvor høre om Football Leaks da de avslørte hemmelige dokumenter i forbindelse med Gareth Bales overgang til Real Madrid tidligere denne uken.

Hvem som står bak avsløringene er det ingen som vet.

Football Leaks er fotballens svar på WikiLeaks. Varslernettstedet som lekker hemmelige dokumenter fra organisasjoner og styresmakter, og holder kildene sine anonyme.

Siden møtte dagens lys i september 2015 og fikk sitt første gjennombrudd da de avslørte hemmelige opplysninger i et tredjepartseierskap hvor investeringsselskapet Doyen Sports lånte den nederlandske klubben Twente millioner av kroner for de økonomiske rettighetene på fem spillere – inkludert Dusan Tadic som senere endte opp i Southampton.

Twente hadde utelatt detaljer i deres avtale med Doyen. Straffen ble utestengelse fra europacupspill i tre sesonger og en bot på 430 000 kroner. Tredjepartseierskap var fortsatt lovlig da Twente inngikk avtalen med Doyen Sports, men har i ettertid blitt forbydd av FIFA.

Anthony Martial kan vise seg å bli et dyrt kjøp. FOTO: SCANPIX
Anthony Martial kan vise seg å bli et dyrt kjøp. FOTO: SCANPIX Foto: Peter Byrne

Foruten avsløringene om Gareth Bales kontrakt kunne Football Leaks nylig slippe all informasjon rundt Anthony Martials overgang fra Monaco til Manchester United. Dokumentet kunne røpe at overgangssummen på det franske stortalentet kan stige til så mye som 770 millioner kroner.

Football Leaks har også lekket hemmelig informasjon om Eliaquim Mangalas overgang fra Porto til Manchester City, Radamel Falcaos overgang fra Atlético Madrid til Monaco og Hulks overgang fra Porto til Zenit St. Petersburg.

Dette er bare noen av avsløringene Football Leaks har kommet med.

Eliaquim Mangala. FOTO: SCANPIX
Eliaquim Mangala. FOTO: SCANPIX Foto: Martin Rickett

Det er dette som er målet til fotballens svar på WikiLeaks. Dra sportens hemmeligheter fra mørket og inn i lyset. Åpne opp muligheter for granskning av overgangssaker, stoppe ryktespredning, løgnere og brudd på reglene.

New York Times har vært i kontakt med en som hevder å være lederen bak gruppen. Personen omtales kun som «John».

– Det er denne typen hemmeligheter i kontrakter og avtaler som ødelegger sporten, sa «John» og henviste til avsløringene om Twente.

På spørsmål fra pressen svarer personene bak gruppen kun fra anonyme email-adresser, men de påstår å ha basen sin i Portugal. Alt arbeid gjøres gjennom portugisiske og russiske servere.

Radamel Falcao fra tiden i Monaco. FOTO: SCANPIX
Radamel Falcao fra tiden i Monaco. FOTO: SCANPIX Foto: JEAN-SEBASTIEN EVRARD

– Det er offentlig kjent at russiske myndigheter sjelden samarbeider med myndighetene i den vestlige verden.

På den måten holdes all informasjon og kilder anonyme.

Gareth Bales agent, Jonathan Barnett, reagerte med sinne da detaljene rundt kontrakten ble offentliggjort. Han mente det var skammelig hvordan folk kunne ta tak i denne typen ting.

– Det viser total mangel på respekt overfor både klubb og spiller, sa Barnett til Telegraph Sport.

Portugisiske Sporting Lisboa gikk så langt at de politianmeldte Football Leaks like etter at de avslørte inkriminerende dokumenter om klubbens økonomi.

Hulk tjener til daglig pengene sine i Zenit St. Petersburg. FOTO: SCANPIX
Hulk tjener til daglig pengene sine i Zenit St. Petersburg. FOTO: SCANPIX Foto: OLGA MALTSEVA

Doyen Sports har beskyldt Football Leaks for både hacking og utpressing, men gruppen hevder på sin side at de får informasjonen sin fra anonyme kilder. Verdens største fotballklubber prøver å stenge internettsiden, men Football Leaks får støtte fra overraskende hold.

– Alle strømmer av informasjon er nyttig, fortalte Mark Goddard, ansvarlig for FIFAs overgangsregler, i et intervju med Bloomberg.

Goddard ønsker nå et nytt krav på et system som innebærer bedre innblikk i milliardforretningen sporten har utviklet seg til.

– Det ville vært bra om vi kunne hatt en kontrollerbar troverdig kilde i motsetning til fotballmagasiner og andre nettsteder.

Med FIFA på sin side har Football Leaks kommet for å bli.