Marit (76) ble drept på sitt eget kjøkken:

Politiet: – Vi tror vi har snakket med Marits (76) drapsmann

ØRJE (Åsted Norge): Datteren Bente ber drapsmannen melde seg. – Vær så snill! Kom og fortell!

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det brutale drapet skjedde den 22. oktober 2000. Den 76 år gamle enken Marit Ødegaard ble funnet slått i hjel på kjøkkengulvet i sitt eget hjem.

Den siste sikre observasjonen av Marit er på kvelden 22. oktober da hun forlot den familieeide bensinstasjonen på Ørje.

Stasjonen ligger bare et steinkast unna huset hvor hun selv bodde. Kort tid etter at hun kom hjem, kl. 22.40, mener politiet at noen drepte henne i forbindelse med at de skulle rane til seg bensinstasjonens helgeomsetning.

Politiet: Tror vi har snakket med drapsmannen

15 år senere er rovmorderen fortsatt på frifot. Overfor Åsted Norge avslører lensmann Mona Bergseth nå at de sitter på navn på konkrete personer som har innrømmet deltagelse eller kjennskap til drapet.

– Det vi kan si er at vi har mottatt informasjon og opplysninger om at det faktisk er flere personer, uavhengig av hverandre, som har erkjent til andre enn politiet at de har hatt noe med drapet på Ørje å gjøre, sier Bergseth.

Problemet er bare de samme personene ikke vil si noe til politiet, og at det pr. nå ikke finnes nok teknisk bevis i saken.

– Vi har ikke funnet noe DNA som er sammenlignbart, eller som vi kan søke på. Vi mangler tekniske beviser. Derfor er det viktig, ekstra viktig, at vi får informasjon og tips fra publikum, sier lensmannen.

Over 1000 mennesker har vært inne til avhør i den 15 år gamle drapssaken.

En mann har tidligere vært siktet og varetektsfengslet for drapet, men saken mot ham ble henlagt på bakgrunn av bevisets stilling.

Et skoavtrykk som ble funnet inne i huset og økseskaftet som ble brukt som drapsvåpen har blitt analysert uten at det til nå har gitt tilstrekkelig med teknisk bevis.

NYTT BEVIS: Gjerningsmannen tok seg inn i hjemmet ved å knuse stuevinduet i hjemmet til Marit. Foto: Politiet
NYTT BEVIS: Gjerningsmannen tok seg inn i hjemmet ved å knuse stuevinduet i hjemmet til Marit. Foto: Politiet

Politiet har gjennomgått alle kjøp av tilsvarende økseskaft gjort i Norge, samt identifisert 14 skomodeller som har det samme avtrykket.

Navnet på alle som har kjøpt lignende sko i den aktuelle tidsperioden har blitt hentet ut av politietterforskerne.

Det samlede bevismaterialet fyller et helt rom på lensmannskontoret på Ørje. Lensmann Mona Bergseth tror at drapsmannen de jakter har vært inne til avhør hos politiet, og at de dermed vet hvem det er.

– Jeg tror navnet på drapsmannen er i våre dokumenter her oppe.

– Tror du det er en dere har snakket med før?

– Det tror jeg. Kan jo ikke vite. Men det tror jeg, sier hun til Åsted Norge.

ÅSTED NORGE

Tips oss!

 Vet du noe om denne saken? Tips oss!

 Ta kontakt med oss på e-post eller ring 22 38 98 98!

 Besøk også Facebook-sidene våre!

Drept med økseskaft

Da Marit ikke møtte opp til jobb på vanlig tid den 23. oktober, reiste datteren Bente Ødegaard hjem for å lete etter henne. Allerede ved inngangsdøren skjønte hun at noe var feil.

Ytterdøren, som moren alltid låste, sto åpen. Hun gikk opp trappa til andre etasje. Det første hun så var et knust vindu i stua. Politiets teori er at drapsmannen tok seg inn vinduet og ventet på at Marit skulle komme hjem fra jobb.

I rommet ved siden av stua fant Bente moren.

– Det første jeg så var at hun ikke hadde dødd en naturlig død. Jeg så at hun var drept, sier Bente Ødegaard. Åsted Norge fikk være med tilbake til stedet hvor hun fant moren sin.

76-åringen ble funnet på gulvet med store skader. Gjerningsmannen hadde surret tape rundt øynene på offeret før han forlot åstedet.

I nærområdet fant politiet et økseskaft som var blitt brukt som drapsvåpen.

Et fotavtrykk fra en vernesko ble funnet inne i huset. Begge funnet knyttes til den ukjente gjerningsmannen.

Pengene Marit hadde tatt med seg hjem fra bensinstasjonen har aldri blitt funnet.

Redd hun kjenner drapsmannen

Bente og politiet tror at ranet var planlagt på forhånd, men at drapet kom som følge av at moren kjempet mot gjerningsmannen. Personen som sto bak drapet må ha kjent til stengetidene på bensinstasjonen og at Marit bodde like ved.

De utelukker derfor at Marit var et tilfeldig utvalgt offer, og at gjerningsmannen har en form for tilknytning til Ørje-området.

– Jeg har egentlig ikke peiling, men det jeg er redd for er at jeg kanskje kan vite hvem det er. Ikke at jeg vet hvem det er, men kanskje at jeg kan kjenne det mennesket, sier Bente Ødegaard til Åsted Norge.

Ber om tips

I 15 år har Bente Ødegaard og resten av familien levd i usikkerhet om hvem det er som tok livet av moren. Hun har en oppfordring til drapsmannen.

Datteren Bente ber drapsmannen melde seg: – Vær så snill! Kom og fortell!
Datteren Bente ber drapsmannen melde seg: – Vær så snill! Kom og fortell!

– Det høyeste ønske er å få et svar. Det må være så mye bedre for han også. Bedre for alle. Så blir vi ferdig med det her. Vi blir aldri ferdig, men blir ferdig med oppklaringen, grublingen og det urolige livet man lever, egentlig. Så vær så snill. Kom og fortell, sier Bente.

Politiet ber alle som har noe informasjon om drapet om å ta kontakt.

– Det er svært, svært viktig at de som sitter her nå og vet noe, tar kontakt. Med en gang. Det kan være veldig lite som skal til for at vi faktisk har nok til å jobbe videre med enkelte ting og at vi kanskje kan klare å få en oppklaring på saken vår, sier lensmann Bergset til Åsted Norge.