Tones boligdrøm forsøkt stoppet av falske naboklager

– Jeg er kjempeoverrasket og sjokkert, sier Tone Damli Aaberge (27).

I fjor sommer kjøpte Tone Damli Aaberge (27) og hennes samboer Markus Foss (33) et hus i Bærum. Huset ble satt opp i 1920, og selv om det er modernisert en rekke ganger etter din, var det behov for oppussing.

De opprinnelige planene om å rehabilitere eiendommen viste seg å være mer omfattende enn først antatt, og Tone og Markus bestemte seg for å søke om tillatelse til å rive huset og bygge et nytt på eiendommen.

– I utgangspunktet var planen å pusse opp huset da vi kjøpte det. Jeg synes huset er veldig flott, men det viste det seg at huset var veldig slitt. Og vi hadde da lyst til å bygge et nytt hus, sier Tone Damli til God kveld Norge.

Har mottatt flere klager

I september 2015 og i januar i år mottok Plan- og bygningsavdelingen i Bærum kommune tre brev med anmerkninger til Tones planer om å rive huset. Det som tilsynelatende er bekymrede naboer ønsker at kommunen stopper planene om å rive eiendommen.

Lykkerus i nytt hus! 🏡👪💖 Her skal vi kose oss @makkan_foss

Et bilde publisert av Tone Damli Aaberge (@toneda)

«Jeg vil på det sterkeste protestere mot en slik riving…(..)», skriver èn angivelig nabo.

«Vi vil på det sterkeste protestere mot å rive (..), skriver en annen.

«Vi ber om at kommunen undersøker saken og nekter å innvilge en eventuell rivingstillatelse», er oppfordringen til Bærum kommune.

Hanne Høyback, Bygningssjef i Bærum kommune, forteller God kveld Norge at reglene for hvem som har mulighet til å komme med anmerkninger på byggesøknader er klare.

– Det er naboer og gjenboere, altså de som grenser til eiendommen det gjelder. Eller gjenboere som bor på andre siden av veien. Andre i nærområdet kan komme med det, men det vil ikke bli tillagt noen vekt. Vi forvalter plan- og bygningsloven, så selv om naboene ikke i utgangspunktet liker det som skjer på naboeiendommen, så vil ikke det bli tillagt noen vekt hos oss, sier Høybach.

Viser seg å være falske

Men klagene viser seg å ikke være fra reelle personer med naboforhold til Tone Damli og Markus Foss.

Den ene klagen er undertegnet med et navn som ikke eksisterer i Folkeregistret. En av de andre klagene er fra en adresse som ifølge Statens Kartverk og Folkregistret ikke eksisterer. Den tredje er levert anonymt til kommunen.S

– Vi kan ikke huske at vi i vanlige byggesøknader har fått noen fiktive naboer, altså noen som gir seg ut for å være naboer i en sånn sak. Det er helt uvanlig, sier Høybach.

– Jeg blir kjempeoverrasket og litt sjokkert over at det går an, sier Tone Damli til God kveld Norge.

– Og så tenker jeg om det er noen som bare vil ødelegge eller hva dette er. I hvert fall trenerer de vår prosess. Jeg synes det er veldig kjedelig at noen vil stikke kjepper i hjulene for oss. Selvfølgelig ønsker man at alt skal gå knirkefritt når man er i en slik prosess. Det viser seg jo at slik er det ikke, sier Tone Damli.