KONTROVERSIELL MÅLTYV: Leigh Griffiths har scoret 20 mål på 19 ligakamper. FOTO: Scanpix
KONTROVERSIELL MÅLTYV: Leigh Griffiths har scoret 20 mål på 19 ligakamper. FOTO: Scanpix Foto: Danny Lawson

Celtic-spiss mest målfarlig i Storbritannia

Glem Jamie Vardy og Romelu Lukaku – den skandaleombruste Celtic-angriperen Leigh Griffiths er Storbritannias mest målfarlige mann.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

På 19 ligakamper har Leigh Griffiths scoret 20 mål. Det gir han et målsnitt på over ett mål per kamp. Det er det ingen andre i Storbritannia som matcher.

Men karrieren til den skotske angriperen har ikke alltid vært en solskinnshistorie. 25-åringen har vært innblandet i en hel haug med kontroverser i løpet av sin korte karriere.

Toppscorere i England og Skottland 2015/16

Skotsk Premier League: Leigh Griffiths, Celtic. 20 mål (Snitt på 1,05 mål per kamp)

Premier League: Romelu Lukaku, Everton. 15 mål (Snitt på 0,68 mål per kamp)

Championship: Andre Gray, Burnley. 16 mål (Snitt på 0,67 mål per kamp)

League One: Adam Armstrong, Coventry. 16 mål (Snitt på 0,67 mål per kamp)

League Two: Jay Simpson, Leyton Orient. 20 mål (Snitt på 0,77 mål per kamp)

Bøtelagt tre ganger i samme sesong
Etter flere gode sesonger på nest øverste nivå i Skottland for Livingston og Dundee, ble spissen hentet til Wolverhampton i 2011. Oppholdet i England ble preget av lite spilletid og flere utlån.

Da den Edinburgh-fødte angriperen spilte for Hibernian, ble han gjentatte ganger bøtelagt for å ha kommet med ufine gester til både egne og motstandernes supportere. I 2011/12-sesongen ble han bøtelagt hele tre ganger (!) i løpet av to måneder for upassende oppførsel mot fansen.

Kort tid etter disse episodene gikk det rykter om at han hadde angrepet sin egen manager på treningsfeltet, men dette ble senere avkreftet av klubben.

HIBS: Leigh Grifftihs her fra sin svært trøblete periode i Hibernian. FOTO: Scanpix
HIBS: Leigh Grifftihs her fra sin svært trøblete periode i Hibernian. FOTO: Scanpix Foto: Lynne Cameron

I 2013 havnet spissen igjen i trøbbel, da han la ut en rasistisk melding på sin Twitter-konto.

Celtic-bråk
I januar 2014 signerte Griffiths for Celtic, men tiden hans i den skotske storklubben har også vært preget av flere uheldige episoder. Kort tid etter Celtic-overgangen var han likevel sammen med Hibernian-fansen i Edinburgh foran byderbyet mot Hearts. Her ble han filmet på en pub mens han sang svært nedsettende sanger om Hearts-spilleren Rudi Skacel. Denne gang måtte spissen møte i retten, i tillegg til at han fikk fire ukelønner i bot av Celtic.

Etter Ronny Deilas inntog i Celtic sommeren 2014 fikk Griffiths lite spilletid. Nordmannen gikk også ut i media og mente den hurtige spissen måtte bli en 24-timersutøver. I løpet av vinteren fikk skotten mer tillit og scoret til slutt 14 ligamål i Deilas debutsesong.

Foran årets sesong var det knyttet store forventninger til den kontroversielle spissen. Men sesongen startet likevel med nok en skandale, da Grifftihs - tilsynelatende helt uprovosert - kjørte kneet sitt rett i skrittet til Malmø-spilleren Anton Tinnerholm i 0-2-tapet i Mesterliga-kvaliken. Spissen slapp utrolig nok unna med et gult kort.

Se Griffiths angrep på Malmø-spilleren i videovinduet.

Imponerende scoringsstatistikk
Nå kan det se ut til at angriperen har begynt å konsentrere seg om å score mål. Med sine 20 ligascoringer er han den klart mest målfarlige spissen i Skottland, og ingen andre i Englands fire øverste divisjoner har scoret mer enn ham.

I desember signerte Griffiths en ny langtidskontrakt med Glasgow-klubben, og i midten av januar scoret spissen sitt Celtic-mål nummer 50 totalt. Måltyven har plutselig blitt en av Deilas viktigste menn.

– Jeg er utrolig fornøyd med hvordan han spiller. Han har signert en femårsavtale og hvis han fortsetter å score like mange mål som nå kan han bli en klubblegende, sa Deila til Daily Mail etter 4-1-seieren mot Dundee United i januar.

Se Leigh Griffiths' Celtic-mål nummer 50 i videovinduet

– Det er en viktig melding til alle. Hvis du vil forandre deg og ofre andre ting for å bli den spilleren du kan bli er alt mulig. Det er det Griffiths har gjort, sa Deila.