Ingen asylsøkere skal uttransporteres i dag – leir sperret av for å hindre rømninger

KIRKENES (TV 2): Ingen asylsøkere blir sendt til Russland fredag, men politiet har sperret av Vestleiren i Kirkenes for å hindre dem fra å rømme.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Politiets utlendingsenhet (PU) opplyser til TV 2 at ingen asylsøkere ved Vestleiren blir transportert til Russland fredag.

Årsaken er at det ikke har vært tilgjengelige busser.

Torsdag ble en planlagt retur av 31 avviste asylsøkere avlyst, ifølge PU på grunn av manglende kapasitet på russisk side.

Planene nå er å gjennoppta returen lørdag.

– Vi har et håp om at vi skal kunne gjennomføre en retur til Russland lørdag. Vi følger vår instruks, og også med tanke på dem som nå sitter å venter bør vi få effektuert returene så raskt som mulig, sier prosjektleder i PU i Kirkenes, Tor Espen Haga.

Vakthold

TV 2 er ved på plass ved Vestleiren, og har selv sett hvordan Russland har forsterket vaktholdet ved grensen. Russland har heller ikke formelt bekreftet at de vil ta imot asylsøkerne som sendes tilbake.

Asylsøkerne i Vestleiren har fått beskjed om at de er pågrepet, og at de ikke får forlate leiren.

Politiet har vakthold ved leieren. FOTO: Goran Jorganovich / TV 2
Politiet har vakthold ved leieren. FOTO: Goran Jorganovich / TV 2

– Vi har nå 72 timer på oss før vi eventuelt må fremstille dem for fengsling, men vi regner med å få returnert dem før det eventuelt blir aktuelt, sier Haga.

PÅGREPET: Abdul Rahim (24) er i leiren. Foto: Privat
PÅGREPET: Abdul Rahim (24) er i leiren. Foto: Privat

Politiet har vakthold ved leiren for å sørge for at ingen rømmer.

– Det er politibiler utenfor. De sier at hvis vi prøver å gå ut av leiren så blir vi satt i fengsel, sier Abdul Rahim (24) til TV 2 fredag morgen.

Han forteller at det ikke er kommet opp noen liste på veggen inne på mottaket i dag, og vet derfor ikke noe mer om når han skal sendes til Russland. Hans navn sto på listen over de som skulle transporteres ut i går morges, men den ble avlyst etter at flere asylsøkere prøvde å komme seg ut av leiren og inn i kirkeasyl.

Avventer helgen

Det er fortsatt ikke avklart hvorvidt det vil bli returer i helgen.

Torsdag kom tre asylsøkere seg unna og søkte kirkeasyl i Kirkenes. Fredag morgen hadde de det etter forholdene bra.

En annen familie forsøkte å rømme ved hjelp av noen norske hjelpere, noe som førte til at familien ble pågrepet og tre norske statsborgere siktet for å ha hjulpet ulovlige immigranter.