NYSIGNERINGEN: Norwich betalte 101 millioner kroner for å sikre seg Steven Naismith (29) fra Everton. NTB scanpix
NYSIGNERINGEN: Norwich betalte 101 millioner kroner for å sikre seg Steven Naismith (29) fra Everton. NTB scanpix Foto: Chris Radburn

Premier Leagues snilleste skal redde en av ligaens tammeste

Steven Naismith har et hjerte av gull, men må være dødelig og nådeløs for Norwich.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Se Norwich-Liverpool direkte på TV 2 Sport Premium og i livesenteret kl. 13.45 (sendingen starter 13.00).

Med 23 poeng på 22 kamper er det ingen tvil om at det handler om å overleve for Norwich denne sesongen. The Canaries ligger kun to poeng foran Newcastle på nedrykksplass.

Alex Neils menn har kun scoret 24 mål så langt, og kun Crystal Palace, West Brom, Swansea og Aston Villa har scoret færre (Stoke og Newcastle har scoret like mange). Videre står de med 38 baklengsmål, og kun Sunderland og Newcastle har sluppet inn flere (Aston Villa har like mange baklengs).

NYSIGNERING: Timm Klose skal forsterke Norwich-forsvaret.
NYSIGNERING: Timm Klose skal forsterke Norwich-forsvaret. Foto: Chris Radburn

Det har Norwich tatt konsekvensen av denne uken, og har signert den sveitsiske landslagsforsvareren Timm Klose fra Wolfsburg og forsterket angrepsrekken med Steven Naismith fra Everton.

– Timm har masse erfaring etter å ha spilt i Bundesliga, i Mesterligaen og for landslaget, det vil være et tilskudd for oss. Som spiller har han gode tekniske ferdigheter og han er solid i luften. Han kan spille på både høyrebacken og på stopperplass eller venstreback, konstaterte manager Alex Neil da Klose-overgangen var i boks.

– Ingen notorisk målscorer
Ifølge britiske medier må Norwich ut med 96 millioner kroner for Klose, mens Naismith skal ha kostet 101 millioner kroner.

I tillegg har klubben allerede sikret seg Matt Jarvis (låneavtale gjort permanent), Ivo Pinto (portugisisk høyreback signert fra Dinamo Zagreb) og Ben Godfrey (18-årig talent singert fra York) tidligere i januar.

GAMMEL FEIDE: Steven Naismith (da Rangers) i klinsj med nåværende Norwich-manager Alex Neil (da Hamilton) under en kamp i 2011.
GAMMEL FEIDE: Steven Naismith (da Rangers) i klinsj med nåværende Norwich-manager Alex Neil (da Hamilton) under en kamp i 2011. Foto: Lynne Cameron

Norwich må sette sin lit til at Steven Naismith skal kunne levere varene foran mål. Klubbens toppscorer så langt er kantspiller Nathan Redmond med fattige fire mål. Angriperne Cameron Jerome og Dieumerci Mbokani, har scoret tre mål hver.

Det har også Naismith gjort for Everton så langt denne sesongen, men skotten har kun fire kamper fra start og seks som innbytter. Totalt står han med 18 mål på 103 Premier League-kamper for Everton. Det er ikke en fryktinngytende statistikk.

– Han er en god spiller. Ingen notorisk målscorer, men når han går til et mindre lag kan det gjøre ham til hovedpersonen. Det kan sikkert gi flere mål der enn det er blitt i Everton. Han er en veldig ærlig, hardtarbeidende og bra fyr, som jeg tenker må være en veldig god tilvekst for et lag som ligger der de gjør, sier TV 2-kommentator Øyvind Alsaker.

– Beveger seg mye
Naismiths tre mål denne sesongen kom i samme kamp. Da Muhamed Besic måtte ut med skader ni minutter inn i hjemmekampen mot Chelsea i september, kom Naismith inn ord ordnet 3-1-seier.

– Jeg husker innhoppet mot Chelsea, han vant den kampen alene. Jeg liker han fordi han beveger seg mye, oppsøker rom, er smart i bevegelsene og jobber hardt. Det er en undervurdert dimensjon. Det er mange som er opptatt av pasninger og teknikk, men det er bare en liten del av spillet. Smarte, helhjertede bevegelser skaper mål. Det er noe av det som er vanskeligst å lære, den grunnleggende fotballforståelsen, sier Alsaker.

Det som gjenstår å se er om det er akkurat det Norwich trenger nå.

– Det kan hende, men han skal inn i et dårlig kollektiv. Det kan slå begge veier. Han kan bli løpende rundt som en bikkje, så det kan like gjerne være at de hadde trengt en teknisk briljant spiller for å komplementere de enklere typene, påpeker TV 2-kommentatoren.

«Premier Leagues snilleste»
Naismith har gjort seg nesten like bemerket for sine utenomsportslige sysler som for sin målteft.

Før jul publiserte CNN er artikkel der de spurte om Naismith redd og slett var Storbritannias snilleste fotballspiller, en merkelapp som gjør ham en smule ukomfortabel.

– Det er hyggelig, men jeg tror ikke jeg er det. Det er mange som gjør gode ting. For meg handler det mer om å utgjøre en forskjell en noe som det, svarte Naismith.

I desember sponset den tidligere Rangers-spilleren en julemiddag for hundrevis av hjemløse i Glasgow.

– Det er noe jeg ser frem til hver viner, det er begynnelsen på julen for meg. Det er en glimrende start på den. Det største for meg er at når man kommer inn og ser hvor lystige alle sammen er, hvor mye de ler og de forteller deg hvor mye det betyr for dem. Det er det som gir meg mest glede, forklarte Naismith til Liverpool Echo.

Ga arbeidsløse kampbilletter
Sitt filantropiske lynne gir han foreldrene æren for.

– Jeg tror det kommer fra den bakgrunnen og de foreldrene jeg har. Jeg vokste opp med å lære å respektere andre, og aldri dømme noen etter førsteinntrykket, sier Naismith.

– Faren min er sosialarbeider og jobber for en internatskole. Jeg pleide å bli med på leirene dere i Nord-Skottland. På den tiden innså jeg det ikke, men de bare hadde det mye verre enn meg og var i en veldig vanskelig situasjonen. Det har vært med meg fra ung alder. Vi bodde i en liten landsby med sterkt samhold, der alle hjalp alle. Alle disse tingene har definitivt spilt en rolle, forklarer han.

Det er ikke bare de hjemløse Naismith gjør en innsats for. Han er også ambassadør for Dyslexia Scotland, ettersom dysleksi var noe han selv slet med som liten. Han er også aktiv i Help for Heroes, en organisasjon som hjelper tidligere soldater som er blitt såret og familiene deres.

Som Everton-spiller donerte han to billetter til hver Everton-hjemmekamp til lokale fans som er arbeidsløse.

– Det er folk som er arbeidsledige og som for øyeblikket sliter med å finne en ny jobb. Det er ikke deres feil, og det er ikke slik at de ikke prøver. Det kan være demoraliserende, og om de kan få en ettermiddag med fotball, kanskje de pleide å komme på kampene men ikke har råd lenger, så kan kanskje ta fokuset vekk fra problemene en liten stund og gi et lite løft i jobbjakten, forklarer Naismith.

Synes fotballspillere har et ufortjent dårlig rykte
Han har lite til over for hvordan fotballspillere ofte blir portrettert av mediene. Som selvopptatte, grådige og bortskjemte.

– Jeg mener det er urettferdig at fotballspillere har et slikt rykte. Det er en massiv innsats som nedlegges, fra Premier League og ned til individuelle klubber og individuelle spillere. Mange spillere har sine egne veldedige organisasjoner, og er involvert i forskjellige prosjekter. Det er en liten minoritet som får dårlig publisitet som blir fremhevet, mener Naismith.