Måneder før egen rettssak styrer doptiltalte Taschler skiskytterfest i Italia

– Det er bare å gratulere. Han har driti på draget, sier Emil Hegle Svendsen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

ANTERSELVA (TV 2 Sporten): 2016 blir et meget spesielt år for lederen av verdenscuparrangøren i Anterselva, Gottlieb Taschler. I en nært forestående rettssak står italieneren tiltalt for å ha medvirket til å dope sin egen skiskyttersønn, Daniel Taschler.

Blir han kjent skyldig, er utestengelse fra idretten det beste han kan håpe på. Da risikerer han også fengselsstraff.

Tross sakens stadig eskalerende alvorlighetsgrad opererer Taschler – i år som i fjor – som sjefen for skiskytterfesten i de norditalienske alper. Og ikke bare det, enn så lenge fronter han Anterselvas kandidatur for å sikre seg skiskytter-VM i 2020.

Da TV 2 oppsøkte ham på stadionområdet torsdag ønsket han ikke å la seg intervjue.

- Ikke i forkant av rettssaken, sier han.

Vil ikke tre til side

Men på spørsmål om det ikke ville være lurt å trekke seg tilbake i påvente av rettssaken, i stedet for å vise seg i miljøet, svarer Taschler avkreftende:

- Jeg har ikke noe med det sportslige å gjøre, min oppgave her er logistikken.

Oppfatningen om at han ikke er en del av det sportslige deles derimot ikke av andre i miljøet. Verdens beste skiskytter synes det er beklagelig for sporten at Taschler fortsatt sitter som Anterselvas øverste leder.

- Det er ikke bra i det hele tatt. Det er trist at IBU har tillatt ham å bli sittende som lederen av organisasjonskomiteen. Han burde vært suspendert fram til rettssaken. Hvis han frikjennes er han velkommen tilbake. Blir han kjent skyldig, har han ingenting å gjøre i skiskyting, lyder dommen fra verdenscupleder Martin Fourcade.

- Det er bare å gratulere. Han har driti på draget, som vi sier i Trøndelag. Det er en flau sak for ham og skiskyting, sier Emil Hegle Svendsen.

Kobles til kjent dopinglege

Det var i fjor vinter at sportsavisa La Gazzetta dello Sport fikk tilgang på telefonavlyttinger italienske myndigheter har gjort av den beryktede dopinglegen Michele Ferrari. Der dukket navnet til Gottlieb Taschler opp.

I juli 2010 ble Ferrari - mest kjent som dopinglegen til Lance Armstrong - kontaktet av IBUs visepresident. Gottlieb Taschler ønsket å sende sønnen sin Daniel, på det tidspunktet en aktiv skiskytter, til Ferrari.

Et møte ble avtalt, og Daniel Taschler skal ha mottatt råd om dopingpreparater og hvordan han kunne injisere dem. Taschler skal også ha blitt bedt om å skifte telefon og sim-kort for å unngå sporing.

På dette tidspunktet i fjor var saken kun til etterforskning, men den gangen innrømmet Taschler overfor TV 2 at han hadde kontaktet Ferrari. Han hevdet imidlertid at det skyldtes “et medisinsk problem med skjoldbruskkjertelen” hos sønnen Daniel.

Nå er etterforskningen altså avsluttet – og Taschler er tiltalt både av italienske myndigheter og av det italienske antidopingbyrået.

Det er ikke nok for å fjerne ham fra Anterselva, mener IBU og skiskytterpresident Anders Besseberg.

- Det er eventuelt det italienske forbundet sitt ansvar å suspendere ham. Så lenge han midlertidig har trukket seg fra stillingen hos oss (som visepresident i IBU, journ.anm), har vi ikke mulighet til å ta ham vekk fra funksjonen han har i Anterselva. Det spørsmålet må du rette til det italienske forbundet.

- Men dere kan vel sette hardt mot hardt, og si at Anterselva ikke får arrangere verdenscup så lenge Taschler er sjef for arrangementet?

- Det har vi ikke muligheten til å gjøre. Vi kan ikke dømme folk før de eventuelt er dømt. For eksempel kan ikke vi gå inn i VM i Kollen og si “vi vil ikke ha den personen og den personen”. Det er det Norges Skiskytterforbund som eventuelt må gjøre. Det blir det samme her. Vi kan ikke fjerne sjefen for komiteen når han ikke er utestengt.

- Men han har jo innrømmet kontakt med dopinglege Ferrari, i sykkelsporten er det straffbart i seg selv. Er ikke det nok?

- Jeg er ikke sikker på at han har innrømmet at han har gjort det.

- Jo, han innrømmet det også i et intervju med TV 2 i fjor vinter.

- Slik jeg har forstått det fra sidelinja, påstår han at han ikke har vært i kontakt med Ferrari om doping. Det er ikke min oppgave å spørre ham, det er de italienske myndighetene. Det kan vi ikke blande oss inn i. Det er mange ting vi ikke synes er noe særlig, for eksempel at utøvere kommer tilbake etter to års utestengelse. Men det er ikke alt vi får gjort noe med.

- Er du komfortabel med at han er i Anterselva som øverste sjef?

- Det er uinteressant, svarer Besseberg.

Bø-brødrene er kritiske

Brødrene Bø er definitivt ikke komfortable med saken.

- Det sender feil signal. Han har hatt kontakt med verdens mest beryktede dopinglege. Det er alvorlig nok i seg selv. De burde statuert et eksempel ved å sette ham på sidelinja. Jeg har lyst på en ren idrett, og da er det ikke kult at arrangøren driver med juks. For oss er det viktig å stå for ren idrett. Jeg håper IBU gjør det samme, sier Tarjei Bø.

Lillebror Johannes liker dårlig at Taschler spaserer rundt på skiskytterstadion, med en rettssak nært forestående.

- Det er synd at han går der oppe og smiler og har det som plommen i egget. Jeg ville helst sett ham langt vekk fra en idrettsarena, sier han.

Taschler har vært sjef for verdenscupen i Anterselva i 18 år, og har over 900 mennesker i sitt apparat. Ole Einar Bjørndalen kjenner godt til italieneren - og minner om at han ikke er funnet skyldig i noe ennå.

- Det han har gjort i Anterselva er helt fantastisk, han har bygd opp Anterselva til det det er i dag. Men hvis påstandene om Gottlieb Taschler stemmer, både dette med sønnen og at han har hatt kontakt med en dopinglege, er det forkastelig, sier han.

TV 2 fulgte Taschler da han var på standplass i forkant av kvinnenes sprint i Anterselva torsdag. Stemningen var god mellom ham og enkelte skiskytterledere, og den italienske sportsdirektøren for skiskyting og nordiske grener var blant dem som klappet Taschler på ryggen.

- Fortsatt er ingenting avklart. Han er i sin fulle rett til å fungere i rollen sin, så lenge situasjonen ikke er oversiktlig, sier Sandro Pertile til TV 2.

- Men han har innrømmet kontakt med dopinglege Ferrari - er ikke det ille?

- Det er noe du må spørre ham om.

- Flere utøvere reagerer på at han er her?

- Det er holdningen til de utøverne. Gottlieb er viktig som styreleder her, det er et stort arrangement og masse publikum. Som lederen av organisasjonen er det normalt at han er her på det viktigste tidspunktet - verdenscupen.

- Hva sier du om han blir dømt?

- La oss vente med konklusjonene til det eventuelt skjer, sier Pertile.