Andreas Mikkelsen er klar for Rally Monte Carlo. 
Andreas Mikkelsen er klar for Rally Monte Carlo.  Foto: PATRIK STOLLARZ

Klar for sesongstart etter turbulent vinter

Rally-sesongen 2016 starter i Monte Carlo torsdag.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Se Rally Monte Carlo, første fartsprøve kl. 20.00 på TV 2 Sportskanalen og tv2sumo.no

To måneder etter at 2015-sesongen ble avsluttet i Wales, er WRC-sirkuset på plass i Monte Carlo for sesongstart 2016.

Turbulent vinter
Når bilene på nytt står på startstreken klokken 20:00 på TV 2 Sportskanalen torsdag kveld, er det etter en pause der de to norske førerne i det gjeveste mesterskapet har stått for overskriftene.

Like etter avslutningen av Rally Wales i november kunne Citroën fortelle at de ikke ville satse for fullt i 2016-sesongen.

Et sabattår med testkjøring var ikke forenlig med planene til Citroëns fabrikksfører Mads Østberg (28), som dermed ble tvunget til å finne en ny arbeidsgiver.

Sendetider fra WRC Rally Monte Carlo

Torsdag 21.1
20:00 SS1 - Entrevaux – Rouaine. Live på TV 2 Sportskanalen og TV 2 Sumo

Fredag 22.1
23:10 Høydepunkter fra fredagens etapper av Rally Monte Carlo på TV 2 Sportskanalen
23:40 SS1 - Entrevaux – Rouaine. Reprise på TV 2 Sportskanalen.

Lørdag 23.1
22.55 Høydepunkter fra fredagens etapper av Rally Monte Carlo på TV 2 Sportskanalen
23:20 Høydepunkter fra lørdagens etapper av Rally Monte Carlo på TV 2 Sportskanalen

Søndag 24.1
09:00 SS14 - St. Laurent 1. Live på TV 2 Sportskanalen og TV 2 Sumo

10:00 Høydepunkter fra fredagens etapper av Rally Monte Carlo på TV 2 Sportskanalen

10:30 Høydepunkter fra lørdagens etapper av Rally Monte Carlo på TV 2 Sportskanalen

11:00 SS14 - St. Laurent 1. Reprise på TV 2 Sportskanalen

12:00 SS16 – St. Laurent 2. Live på TV 2 Sportskanalen og TV 2 Sumo

00:35 Oppsummering av WRC Rally Monte Carlo 2016 på TV 2 Sportskanalen

Mandag 25.1
19:30 Oppsummering av WRC Rally Monte Carlo 2016

En glad Østberg kunne kort tid senere kunngjøre at han hadde undertegnet kontrakt med M-sport, og at han ville bli førstefører i det britiske lagets Ford Fiesta i 2016.

Kartleser-karusell
Nye hindringer var imidlertid like rundt hjørnet, og snart startet en norsk kartleser-karusell.

På vei til testing med M-Sport i Frankrike, fikk Østberg en svært overraskende nyhet. Mossingens svenske kartleser siden 2009, Jonas Andersson, varslet at han avsluttet samarbeidet mellom de to.

Neste vending var at svensken meldte overgang til Even Management, som har Norges andre WRC-stjerne, Andreas Mikkelsen (26) i sin stall.

Mikkelsen avsluttet 2015-sesongen overbevisende gjennom seier i Rally Catalonia og en tredjeplass i WRC-sammendraget sammen med kartleser-veteran Ola Fløene.

Spekulasjonen rundt fremtiden til Fløene, etter at Jonas Andersson ble hentet til samme førerstall, kom derimot aldri langt. Fløene gikk motsatt vei og ble presentert som ny kartleser for Mads Østberg.

Even Management kunne i tillegg fortelle at Andersson ikke skulle være kartleser for Mikkelsen, men at Østbergs tidligere kartleser skulle dele bil med landsmann Pontus Tidemand, Henning Solbergs stesønn som konkurrerer i WRC2.

Dermed var det nå Andreas Mikkelsen som sto uten kartleser, fem uker før sesongstart. Opprinnelig ønsket Mikkelsen å beholde Fløene(46) som kartleser ut 2016-sesongen, for så å bytte til sin jevngamle venn Anders Jæger fra 2017.

Kartleserkarusellen fremskyndet planene, og bæring-duoen Mikkelsen og Jæger blir å finne i den blåhvite VW Polo den kommende sesongen. Til tross for Jægers manglende WRC-erfaring meddelte Mikkelsen og Even Management i en pressemelding at de er fornøyde og forventningsfulle i valget av Jæger.

Det en kan fastslå med sikkerhet er at kartleserbyttene har medført at det er to helnorske biler som stiller til start på rivieraen i kveld.

Nerver, is og dekkvalg i Monte Carlo
Når WRC-bilene raser ut på første fartsprøve i kveld, er det ingen som er føler seg sikre på suksess, forteller TV 2s WRC-ekspert Anders Grøndal.

– Noen stiller med oppgraderte biler, andre kjører for nye bilmerker eller har nye makkere. Felles for alle er at Rally Monte Carlo er uforutsigbart. Løpet strekker seg fra kysten til fjellene, som medfører svært ulike kjøreunderlag. Under gårsdagens shakedown ble det store utslag etter hvert som bilene dro våt gjørme inn i veibanen. Nå meldes det om nattefrost med plussgrader på dagtid i dagene fremover, som kan gi overraskende utfall. Mye av løpet blir avgjort i serviceparken. Et feildekkvalg vil bli svært kostbart, og da mister en mange sekunder fort.

Under fjorårets Rally Monte Carlo gjorde WRC-historiens mestvinnende Sébastien Loeb et ettløps-comeback. Allerede på første etappe, fra tolvte startnummer med mindre is på veien, parkerte Loeb de øvrige førerne. Deriblant de siste års sammenlagtvinner, navnebror Sébastien Ogier, som tapte over halvminuttet på den første etappen alene.

Samme etappe fra Entrevaux til Rouaine kan du se torsdag på TV 2 Sportskanalen og TV 2 Sumo fra kl. 20:00.

Uten Loeb denne gang, men med to nordmenn i Mikkelsen og Østberg som i nye konstellasjoner tar fatt på en ny WRC-sesong