Magnus Carlsen har meldt seg på tetstriden etter dagens parti mot Loek van Wely.     AFP PHOTO / JUSTIN TALLIS
Magnus Carlsen har meldt seg på tetstriden etter dagens parti mot Loek van Wely.     AFP PHOTO / JUSTIN TALLIS Foto: Justin Tallis

Carlsen-seier etter kaos-parti

I femte runde kom Carlsens første seier i Tata Steel Chess. Med sorte brikker utspilte han Loek van Wely.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Magnus Carlsen vant med sorte brikker mot Loek van Wely i femte runde av Tata Steel Chess.

Etter en agressiv åpning, et midtspill med to ulike planer og mye tidsforbruk, et spektakulært offer, et kvarter kaos og en nederlender i heidundrende tidsnød kunne verdenmesteren smile etter å ha sikret seg sin første seier i Tata Steel Chess 2016.

- Veldig fint at han får seieren her, men jeg skulle gjerne sett litt mer tempo på avgjørelsene til Magnus, sier Jon Ludvig Hammer - ikke videre imponert av kameraten.

Fryktløs Carlsen

Med en rating på 2640 var dagens motstander den laveste rangerte i feltet. At dette var et oppgjør verdensmesteren ikke nevneverdig fryktet, viste seg på flere måter.

Allerede åpningsvalget, en Grünfeldt mot hvits 1.d4, viste 25-åringen at han var klar til kamp. Med de sorte brikkene ofret han en bonde for å få brikkeaktivitet. Dog valgte Van Wely å gi bonden tilbake, og på brettet oppstod en ny type ujevn stilling.

Etter de to bondeofrene var nemlig ikke bondestrukturen lenger symmetrisk. Dette er ofte et tegn på at kampsjakk vil oppstå og at spillerne kommer til å fokusere brikkene sine mot hver sin fløy på brettet. Dette var nettopp hva som skjedde.

Mens van Wely fokuserte brikkene sine mot kongefløyen og forsøkte å skape et angrep der, prøvde Carlsen å komme i gang med noe på dronningfløyen. Dette ble aldri særlig gjennomført.

Plutselig åpnet det seg nemlig en måte for Carlsen å skape kaos på. Med en 43-åring i tidsnød var det akkurat hva han trengte. Verdensmesteren ofret en springer for to bønder, og plutselig var det vidåpent rundt den hvite kongen. Offeren virket ikke å være gjennomtenkt - fryktløs igjen!

Med en rekke nyanser og komplikasjoner i stillingen var det derimot bortimot utenkelig at hvit med bare minutter igjen skulle klare å finne alle forsvarstrekkene som var nødvendige å finne i stillingen. I det trettifemte trekket, med bare sekunder igjen på klokken, kom den avgjørende tabben fra Loek van Wely.

På kontrollert vis og med et åpent taktisk blikk sikret Carlsen sin første seier i Tata Steel.