TILTALT: Påtalemyndighetene har tiltalt Jaysuma Saidy Ndure for fysiske Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
TILTALT: Påtalemyndighetene har tiltalt Jaysuma Saidy Ndure for fysiske Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Foto: Ruud, Vidar

– Ndure nekter fortsatt straffskyld

Mandag 25. januar begynner rettsaken mot Jaysuma Saidy Ndure i Nedre Romerike tingrett.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Sprinteren er tiltalt for gjentatte tilfeller av vold og trusler mot sin eks-samboer. Han er også tiltalt for å ha brutt besøksforbud overfor henne da han kontaktet henne på Snapchat.

Ndure er tiltalt etter familievoldparagrafen i straffeloven, som i hovedsak har øvre strafferamme på fire års fengsel. Dersom volden anses som grov kan det idømmes seks års fengsel.

Nekter fortsatt straffeskyld

Ifølge tiltalen skal Ndure ved flere anledninger ha tatt kvelertak på den fornærmede kvinnen, dyttet, slått, sparket og spyttet på henne, samt kommet med flere nedsettende og krenkende kommentarer.

Jaysuma Saidy Ndure

Født 1. januar 1984 i Bakau i Gambia. Ble norsk statsborger i 2006.

Personlige rekorder utendørs:
100 meter: 9.99 (norgesrekord)
200 meter: 19.89 (norgesrekord)

Kongepokaler: 2007, 2008 og 2012

– Status for vår del er at han fortsatt nekter straffeskyld etter tiltalen og det har han gjort hele tiden, sier Ndures forsvarer Mette Yvonne Larsen til TV 2.

Hun forteller at de kommer til å legge frem det de har av dokumentasjon på at det har vært vold fra begge parter. Hun er usikker på hvor lang tid saken vil ta.

– Det er satt av en uke også får vi se om dette går videre. Men dette er jo to personer som har vært sammen og har havnet i håndgemeng. De burde kanskje løst dette på en annen måte enn full skittentøyvask i retten, sier Larsen.

Usikkert om rettsaken vil gå for lukkede dører

Eks-samboerens bistandsadvokat, Siv Hallgren, har levert inn en foreløpig påstand om oppreisningskrav på inntil 100.000 kroner.

– Vi håper at det skal bli en verdig og skikkelig gjennomføring av denne saken og at den handler om det som står i tiltalen. Jeg tror det skal bli godt for alle parter å komme i gang med dette og bli ferdig med det, sier Siv Hallgren til TV 2.

– Kommer rettsaken til å gå for lukkede dører?

– Det gjenstår å se. Vi har ikke hatt de avsluttende samtalene med vår klient foreløpig.

– Uskyldig til det motsatte er bevist

TV 2s juridiske ekspert, Randi Gustad, mener det er naturlig at det spekuleres i karieren til Ndure dersom han skulle få en domfellelse og fengselsstraff.

– Skulle han få en domfellelse og en fengselsstraff så er det med på å påvirke hvordan du får trent som toppidrettsutøver. Men det er for tidlig å spekulere i det. Han har krav på å bli behandlet som uskyldig til det motsatte er bevist, det må vi huske på.

Gustad understreker at det er en alvorlig tiltale.

– Politiet har hatt et økt fokus på vold i nære relasjoner de siste årene. Det er rundt 150 000 hvert eneste år som opplever dette og kun en firedel som anmelder. I saker som denne er det ofte bevissituasjonen som blir avgjørende i forhold til å felle han. Påtalemyndighetene mener jo at de har det. Når de tar ut tiltale så er de overbevist om skyld, men vi får se hva som kommer frem fra forsvarerhold og om bevisene er tilstrekkelige, sier hun.

Ønsker ikke å kommentere saken

– Jeg ønsker ikke å kommentere saken utover det som fremgår av tiltalebeslutningen, først og fremst av hensyn til sakens involverte personer, men også for å unngå forhåndsprosedering i media, sier politiadvokat Camilla Ek Sørensen til TV 2.

TV 2 har også vært i kontakt med Norges Friidrettsforbund som heller ikke vil si noe før rettsaken er over.