HAR BLOMSTRET: Kent Robin Tønnesen (t.v.), som her får instrukser av Robert Hedin under håndball-EM 2014, er blant spillerne som har tatt store steg den siste tiden. Foto: Håkon Mosvold Larsen/ NTB scanpix
HAR BLOMSTRET: Kent Robin Tønnesen (t.v.), som her får instrukser av Robert Hedin under håndball-EM 2014, er blant spillerne som har tatt store steg den siste tiden. Foto: Håkon Mosvold Larsen/ NTB scanpix Foto: Larsen, Håkon Mosvold

Hedin om EM-suksessen: – Har hørt at det har vært bra coaching

Tidligere landslagssjef Robert Hedin beskriver den norske suksessen som «fantastisk».

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Robert Hedin var norsk landslagssjef fra 2008 til 2014. Under Hedin var Norge svært nær ved å ta seg til semifinale i VM 2009. 30-31-tapet for Polen vil for mange stå igjen som et av de bitreste øyeblikkene i norsk herrehåndball i nyere tid. En 7. plass fra EM 2010 var Hedins beste mesterskapsplassering.

I februar 2014 valgte svensken å fratre stillingen sin etter en del turbulens. Nå er han klubbtrener i østerrikske Bregenz, men denne uken har Hedin vært på plass i Polen og fulgt mesterskapet fra tribuneplass.

– Jeg har vært på master coach-kurs. Vi var i Krakow og så matchene som gikk parallelt med Norges kamper. Derfor fikk jeg bare sett de fem siste minuttene av Kroatia-kampen, forteller Hedin fra flyplassen i Krakow.

Han har fått med seg Norges EM-opptur.

– Det er fantastisk bra gjort. Det er bare å gratulere. Gøy, sier Hedin.

Les også: Derfor måtte Hedin gå

– Har hørt at det har vært bra coaching
Han mener det er en enkel forklaring på den norske suksessen.

– Det er mange spillere som har vært med lenge. Vi begynte å bytte ut den gamle generasjonen med en ny generasjon for en tid tilbake. Det er mange spillere på det norske laget som har både tre og fire mesterskap bak seg. Det har vært en langsom prosess, men nå har de kommet seg ut og spiller i gode ligaer. Glenn Solberg og Christian Berge har gjort det bra. Jeg har hørt hjemmefra at det har vært bra coaching, sier Hedin og legger til:

– Det er også slik at det må gjøres en bra jobb i forkant. Det vises nå at vi gjorde det.

Kvitt nesten-stempelet
Hedin tror Norge nå er i ferd med å kvitte seg med nesten-stempelet.

– Det tror jeg definitivt. Vi strakk ikke riktig til med de spillerne som var på landslaget tidligere, men satsingen de siste årene har gitt resultater. Det er bare å se på utviklingen til Espen Christensen, O'Sullivan, Harald Reinkind og Kent-Robin Tønnesen. De er blant de bedre spillerne nå, sier Hedin.

Svensken tror det norske herrelandslaget går en lys fremtid i møte.

– De er 22, 23, 24 og 25 år, og har vært med lenge. Det kan bli mange gode år fremover når man ser hvilket nivå de er på nå. Det finnes mange dyktige spillere i Norge, og det fortsetter å dukke opp unge talenter. Glenn og Berge har forvaltet dem bra. De bruker dem riktig og til rett tid, sier Hedin.

Mener semifinale er mulig
Norge går inn i mellomrunden med full pott (4 poeng) før oppgjørene mot Polen (lørdag), Makedonia (mandag) og Frankrike (onsdag). Hedin mener det er realistisk å tro på semifinaleplass.

– Det er mange muligheter. Jeg tror det skal mye til for at de ikke får en plass i OL-kvaliken. Mot Polen er det ikke noe press på Norge. De møter hjemmenasjonen. Det er bare å kjøre på. Norge har definitivt kapasitet til å slå dem. Etter Polen-kampen venter Makedonia. Den er jeg nesten sikker på at de vinner. Mot Frankrike har det alltid vært jevne kamper. Nå har Norge tatt et steg videre. Det er godt mulig at det blir en semifinale, sier Hedin, som lover å følge resten av mesterskapet foran tv-skjermen.