Henning Kvitnes om alkoholproblemene:
– Jeg startet gjerne dagen med en halvflaske vodka

Nå har han ikke rørt alkohol på 24 år: – Jeg ble en ufattelig mye bedre låtskriver etter at jeg sluttet å drikke.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Henning Kvitnes (57) hylles i lørdagens «Hver gang vi møtes», og i programmet forteller han åpent om alkoholproblemene han slet med på slutten av 80- og begynnelsen av 90-tallet.

På slutten av 80-tallet ledet han bandet Little Eden, og bandet gikk i oppløsning på grunn av Kvitnes’ usunne forhold til alkohol. Det er noe han angrer på i dag.

– Det gikk ikke så bra. Jeg skulle ha holdt det bandet sammen, men jeg drakk det bort, rett og slett. På den tiden begynte jeg å få ganske alvorlige alkoholproblemer. Jeg startet gjerne dagen med en halvflaske vodka for å bli «normal». Og så fortsatte det, sier Kvitnes.

– På den tiden var jeg liksom på full fart inn i ren alkoholisme. På slutten av 80-tallet levde jeg det man kaller rockemyten og litt til. Det var ikke så veldig morsomt, egentlig. Det er ikke fryktelig stas å måtte drikke brennevin for å komme i gang med dagen.

Har ikke rørt alkohol siden 1992

Innen 1992 var det virkelig ille, og han sto overfor valget om å leve eller å drikke og dø. Han gikk inn i Anonyme Alkoholikere og gjennomførte 12-trinnsprogrammet.

– Jeg var 34 år, og gudskjelov at jeg klarte å stoppe da, forteller han.

Kvitnes har ikke rørt alkohol siden 1992, og levner ingen tvil når han sier at det var udramatisk for ham å slutte.

– Det er det minst dramatiske jeg har gjort noen gang. Det finnes ingen dramatikk i å slutte å drikke alkohol. Jeg er ikke født til å drikke alkohol. Alt som jeg har bra i livet, har skjedd etterpå.

Han reflekterer også over det faktum at det tok lang tid før han selv innså at han hadde et problem.

– Det er vanskelig for en person å se når man bryter grensen. Det ser man ikke før lenge etterpå. Men det som var min store redning, var å innse at det ikke handlet om å kjempe imot. Det handlet om å gi opp. «Ok, jeg har tapt!». Og det er en deilig følelse å si «jeg har tapt» og «dette her fikser jeg ikke».

Kvitnes forteller også at alkoholkuttet har gjort ham til en bedre musiker og komponist.

– Jeg ble en ufattelig mye bedre låtskriver etter at jeg sluttet å drikke. Det at man skal drikke og grine i flaska og skrive sanger… Det er sikkert noen som fikser det, men det er ikke noen sannhet. Jeg tror de menneskene som skriver gode sanger, skriver dem uansett, sier Henning Kvitnes.

  • «Hver gang vi møtes» sendes på TV 2 lørdag klokken 20.00.