TIDENES VERSTE RENN: Ole Einar Bjørndalen var alt annet enn skiskytterkonge i Ruhpolding forrige uke. Nå har han fått en forklaring på den dårlige skytingen. FOTO: SCANPIX
TIDENES VERSTE RENN: Ole Einar Bjørndalen var alt annet enn skiskytterkonge i Ruhpolding forrige uke. Nå har han fått en forklaring på den dårlige skytingen. FOTO: SCANPIX Foto: Matthias Schrader

Bjørndalen forklarer sjokk-kollapsen: – Jeg er glad for  å ha funnet et svar

Skiskytterkongen slet med utstyret da han ble sistemann i Ruhpolding.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Anterselva/Bergen (TV 2): Ole Einar Bjørndalen har vunnet det meste – eller faktisk alt – innen internasjonal skiskyting de siste 20 årene.

Men på forrige ukes fellesstart i Ruhpolding var det lite som vitnet om en skiskytterkonge i de tyske løypene. Veteranen endte helt nede på 30. plass – sist av samtlige for første gang i karrieren.

Bjørndalen dro på seg hele ti bom underveis og kom i mål håpløst mange minutter bak de beste.

– Det var fryktelig, et mareritt fra første til siste skyting. Det var ingenting som funka. Nå må jeg finne ut hva jeg holder på med, sa Bjørndalen til TV 2 etter målgang.

– Måtte bytte siktet
Nå har Simostranda-løperen gjort nettopp det. Og han er fornøyd med resultatet.

– Jeg er veldig glad for at vi - ved en tilfeldighet - fant et svar som var bra. Vi fant vi ut at siktet hadde fått seg en skikkelig kakk og skruen var skakk, slik at jeg måtte bytte store deler av siktet, sier Bjørndalen til TV 2.

– Det var ingenting som stemte siden jeg kom til Ruhpolding. Jeg har ikke skrudd i høyden på ti år, tror jeg. Men der gikk det både opp og ned, og ingenting stemte. Det var en marerittuke, så jeg er veldig glad for at vi klarte å finne ut av det, legger han til.

– Skjøt du i blinde da, eller?

– Nei, jeg skjøt to samlinger, men de flyttet seg opp og under. Ettersom de gjorde det på trening, så begynte jeg å endre på våpenet. Det ble totalt feil. Man lærer visst aldri, sier 41-åringen og humrer.

– Man blir usikker
Bjørndalen vil likevel ikke være krystallklar på at våpendefekten er hele forklaringen på de svake resultatene.

– Vi får se nå her i helga (i Anterselva - journ.anm.) om jeg skyter noe bedre. Det er det som avgjør. Men jeg fant i hvert fall ut noe av årsaken til det, sier han.

– Hvis man gjør tekniske endringer på våpenet, så kan man bli psykisk herpet i hodet når man får trøkk etter trøkk og ingenting stemmer. Så blir man usikker. Det baller på seg, sier Bjørndalen.

Han har ingen anelse om hva som kan ha forårsaket smellen på våpenet.

– Jeg har ingen teorier om hva som kan ha skjedd. Jeg prøver å være forsiktig med våpenet, men det kan ha vært i transport eller at jeg gikk i en dørkarm. Det kan skje hvor som helst, sier Bjørndalen.