Ett år med Ødegaard i Madrid: – Fortsatt et riktig valg

I morgen er det ett år siden Martin Ødegaard ble presentert som Real Madrid-spiller. – Fortsatt et godt valg på lang sikt, mener La Liga-eksperten.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

22. januar 2015 ble den norske 16-åringen Martin Ødegaard klar for Real Madrid. I løpet av 2015 fikk unggutten kun ett innhopp for klubbens førstelag, men La Liga-eksperten Petter Veland mener likevel at klubbvalget var riktig.

Står på at klubbvalget var riktig
– Jeg mente det var riktig å gå til Real Madrid da han dro, og det står jeg fortsatt på. Selv om det er vanskelig å etablere seg på førstelaget i en så stor klubb, vil han fortsatt kunne bli en fantastisk spiller på sikt, sier Veland til TV 2.

I den spanske storklubben får nordmannen trene jevnlig med noen av verdens beste fotballspillere.

– Dersom man ikke skulle slå gjennom i Real Madrid er det fortsatt mulig å utvikle seg videre i andre klubber. Det er det mange gode bevis på, for eksempel Juan Mata og Roberto Soldado.

Kun én a-kamp
I siste serierunde av fjorårssesongen fikk Ødegaard sin førstelagsdebut i 7-3-seieren hjemme mot Getafe, da han ble byttet innpå for Cristiano Ronaldo i det 58. minutt. Etter det innhoppet har ikke nordmannen vært på banen for førstelaget.

– Han har vært nær ved flere tilfeller. Men for å se stort på det var de 32 minuttene mot Getafe mer enn vi kunne håpe på. Jeg tror ikke Ødegaard hadde forventet å spille så mye mer enn dette, sier Veland.

17-åringens kamparena har vært på nivå tre i Spania for Real Madrid Castilla, som er klubbens andrelag. Nordmannen har foreløpig kun scoret én gang for Castilla.

Se Ødegaards eneste Castilla-mål i videovinduet i saken

– Kamptilbudet hans er for dårlig. Castilla hadde ikke spilt i Tippeligaen engang, sier TV 2s fotballekspert Mini.

Mini mener også at Ødegaard ville fått en bedre utvikling dersom han hadde spilt fast førstelagsfotball i en mindre klubb. Veland mener at den langsiktige verdien av å bli i Madrid er større på sikt.

– På kort sikt hadde vært bedre om han hadde fått jevnlig spilletid for eksempel i Nederland. Men det var et langsiktig perspektiv som var bakgrunnen for klubbvalget, og 2015 ble nok som far og sønn hadde forestilt seg, mener den norske La Liga-eksperten.

Zidane i ny rolle
I fjorårssesongen var det Zinedine Zidane som var Ødegaards Castilla-trener. Nå er det han som kan bli nordmannen flere muligheter for førstelaget.

– Det har nok ikke så mye å si for Ødegaard om det er Benitez eller Zidane som gir han en vest på trening, sier Veland.

I 2015 trente Ødegaard mest med førstelaget, mens han spilte kampene for andrelaget, noe den franske treneren mente var problematisk.

– Zidane mente det var vanskelig å inkludere Ødegaard som en naturlig del av Castilla-laget, samtidig som han som trente mest med førstelaget. Nå er den situasjonen snudd på hodet, så det kan bli interessant å se på sikt, sier Veland.

Et år med mye læring
– Det er lett å se at han er blitt kvikkere i hodet og beina. Utvikling er det ordet som vært viktigst for både far og sønn, og det er vanskelig for meg å tro at han ikke er blitt en bedre fotballspiller med den treningshverdagen han har i Real, sier Veland.

Medieoppmerksomheten rundt 17-åringen har vært enorm. Veland tror at Ødegaard har lært av dette.

– 2015 har vært et år med læring som han har vokst på både som person og fotballspiller.