Jörgen Brink under herrestafetten i Val di Fiemme i 2003. FOTO: SCANPIX
Jörgen Brink under herrestafetten i Val di Fiemme i 2003. FOTO: SCANPIX Foto: Bendiksby, Terje

– Jeg var en landsforræder

Jörgen Brink snakker ut 13 år etter marerittet i Val di Fiemme.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Den dramatiske herrestafetten i Val di Fiemme i 2003 blir av nordmenn husket for Thomas Alsgaard som parkerte tyske Axel Teichmann i spurten.

Svenskene husker kun det som skjedde 1300 meter før mål.

Sverige stilte med et godt lag. Anders Södergren, Mathias Fredriksson og Per Elofsson hadde gitt Jörgen Brink et godt utgangspunkt før siste etappe. To kilometer før mål hadde Brink 20 sekunders avstand ned til Thomas Alsgaard og Axel Teichmann. Svensken kollapset og ble forbigått 1300 meter før mål.

– Det var en forferdelig opplevelse. Den ønsker jeg ikke min verste fiende, sa Brink i podcasten til Skipodd 157.

Nå, 13 år senere, snakker han åpent ut om netthetsen han opplevde som følge av kollapsen.

Kong Harald overrekker blomster til det svenske laget etter bronsen i herrestafetten i Val di Fiemme 2003. FOTO: SCANPIX
Kong Harald overrekker blomster til det svenske laget etter bronsen i herrestafetten i Val di Fiemme 2003. FOTO: SCANPIX Foto: Johansen, Erik

– Det var i den siste bakken. Da var det absolutt ingenting igjen i kroppen. Jeg har aldri opplevd noe lignende. Jeg klarte ikke å røre meg. Jeg klarte ikke å kontrollere meg selv. Det var flaks at jeg klarte å gå i mål til en tredjeplass.

Ble kalt landsforræder.

Det norske herrelaget bestod av Anders Aukland, Frode Estil, Tore Ruud Hofstad og Thomas Alsgaard. Til slutt stod det mellom Alsgaard og Axel Teichmann. Nordmannen gikk i mål på tiden 1.31.56.4. To tideler raskere enn tyskeren. Svenskene var rasende på Brink.

Tomas Alsgaard og Norge vant herrestafetten i Val di Fiemme 2003. FOTO: SCANPIX
Tomas Alsgaard og Norge vant herrestafetten i Val di Fiemme 2003. FOTO: SCANPIX Foto: Anders Wiklund

– Folk skrev at jeg var en landsforræder. Spurte hvordan jeg kunne møte veggen. Kalte meg patetisk og påstod at jeg fratok Sverige gullmedaljen.

Hjerteflimmer.

I ettertid har det vist seg at det Brink opplevde i siste bakken ikke var en kollaps. Det var hjerteflimmer. Allikevel hender det at det dukker opp nye hatmeldinger.

– Jeg fikk høre ganske mye om det året etter. Siden har det blitt mindre og mindre, men det dukker opp i ny og ne.