Sprøstekt torsk servert med rødvinssaus, stekt sopp, mandel- og sellerirotmos

I ukene fremover er torsken på sitt aller beste, på grunn av det kalde havet, og skreien nærmer seg kysten!

Dette trenger du:

  • Ca. 1 kg torskefilet med skinn
  • Salt og grovmalt pepper
  • olje og smør til steking

Rødvinssaus:

  • 2 sjalottløk
  • 2 dl rødvin
  • 4 dl kraft, for eksempel oksekraft fra Jacobs utvalgte (om du ikke har selv)
  • 2 ss smør
  • 1-2 ss balsamicoeddik, evt. en liten klype sukker
  • Salt og pepper

Mandel og sellerirotmos:

  • Ca. 500 g skrelte mandelpoteter
  • Ca. 100 g skrelt sellerirot eller persillerot
  • Smør, salt og pepper

Stekt sopp:

  • 250-300 g sopp (valgfri)
  • 1 sjalottløk
  • Smør til steking
  • Salt og pepper

Slik gjør du:

Det kan være lurt å gjøre klar tilbehøret før torsken stekes.

TORSK:  I kjøkkenet i dag serverte Wenche torsk, for nå er nemlig torsken på sitt aller beste! Foto: TV 2 
TORSK:  I kjøkkenet i dag serverte Wenche torsk, for nå er nemlig torsken på sitt aller beste! Foto: TV 2 

Skrap skinnsiden på torsken fri for skjell.

Dryss kjøttsiden av fisken med litt grovt salt og la den ligge 8-10 min.

Skyll av saltet, tørk godt med kjøkkenpapir og del fileten i serveringsstykker.

Varm stekeovnen til 150 grader.

Ha olje i en varm panne.

Legg torskestykkene med den tørre skinnsiden ned i pannen.

Stek i ca. 5 min., til skinnet løsner lett fra pannen og er sprøtt og gyllent.

Legg torskestykkene med skinnsiden opp i et ildfast fat, og stek videre i varm stekeovn i ca. 5 min.

Steketiden er avhengig av tykkelsen på torskestykkene.

Tynne små stykker, kun 2-3 min., bedre med litt for lite enn for mye stekt, da blir torskekjøtt tørt.

Rødvinssaus:

Finhakk sjalottløk og kok den inn sammen med rødvin til 1/3 (bruk en liten kasserolle).

Tilsett oksekraften og kok inn til halvparten.

Trekk kasserollen vekk fra platen, visp inn smør og smak til med balsamicoeddik, salt, pepper og litt sukker.

Mandel- og sellerirotmos:

Skrell og del poteter og sellerirot i mindre biter.

Kok møre i usaltet vann.

Behold litt av kokevannet til å spe med, hell av resten av vannet.

Mos grovt opp, smak til med salt, pepper og smør, og evt. litt av kokevannet for rett konsistens.

Stekt sopp:

Finhakk sjalottløk og del sopp i biter.

Stek i smør og smakt til med salt og pepper, og evt. litt grønt ved servering, for eksempel gressløk eller små spinat blader.