FOREVIGET: En russisk kvinne ser på et maleri av den tidligere spionen Alexander Litvinenko som ble stilt ut på et galleri i Moskva. FOTO: AFP PHOTO / NATALIA KOLESNIKOVA
FOREVIGET: En russisk kvinne ser på et maleri av den tidligere spionen Alexander Litvinenko som ble stilt ut på et galleri i Moskva. FOTO: AFP PHOTO / NATALIA KOLESNIKOVA Foto: Natalia Kolesnikova

Britisk rapport: – Putin ga trolig klarsignal til Litvinenko-drapet

Russlands president Vladimir Putin ga trolig klarsignal til drapet på den russiske eksagenten Aleksandr Litvinenko, konkluderer en britisk undersøkelsesrapport.

Den tidligere KGB-agenten og Putin-kritikeren Litvinenko (43) døde i London i 2006 etter å ha blitt forgiftet med en polonium-isotop.

Ifølge den britiske rapporten sto russerne Andrej Lugovoj og Dmitrij Kovtun bak selve drapet.

Etterforskerne finner det sterkt sannsynlig at de to drepte Litvinenko på ordre fra den russiske etterretningstjenesten FSB, og at Putin trolig godkjente drapet.

I den omfattende rapporten opplyser dommer Robert Owen at han er sikker på at Litvinenko fikk en kopp te, som var forgiftet med stoffet polonium-210.

Den tidligere FSB-agenten Litvinenko rømte til Storbritannia i 2000. han ble en høylydt kritiker av Russlands sikkerhetstjeneste. Han var også svært kritisk til Putin, som han beskyldte for å stå i forbindelse med organisert kriminalitet.

Dommer Owen sier Litvinenko ble sett på som en forræder, og at det var «organisasjoner og individer i den russiske staten hadde sterke motiver for å ta affære overfor Litvinenko, inkludert å drepe ham».

– Jeg er svært glad for at ordene min mann sa på dødsleiet, da han beskyldte Putin, er blitt bevist av en engelsk domstol, sa enken etter agenten, Maria Litvinenko, ifølge AP.

Russlands regjering har avvist at den har noe med dødsfallet å gjøre. Russland nektet også å utlevere de to mistenkte, Andrej Lugovoj og Dmitrij Kovtun.

(TV 2/NTB)