Oslo  20151006.
Norges Bank makulerer gamle og ødelagte sedler i sine lokaler i Oslo tirsdag. Den gjeldende 1000-kroneseddelen fra 2001, som kommer fra
Oslo 20151006. Norges Bank makulerer gamle og ødelagte sedler i sine lokaler i Oslo tirsdag. Den gjeldende 1000-kroneseddelen fra 2001, som kommer fra "Utgave VII", portretterer Edvard Munch og hans verk "Solen". Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix Foto: Grøtt, Vegard Wivestad

DNB vil fjerne alt av kontanter i Norge

Oslo (NTB): DNB mener farene og ulempene ved kontanter gjør at det er på tide å fase dem ut som betalingsmiddel.

– I dag er rundt 50 milliarder kroner i omløp. Norges Bank kan bare redegjøre for 40 prosent av bruken, sier konserndirektør Trond Bentestuen, som er direktør for personmarkedet i Norges største bank, til VG.

– Det betyr at det er 60 prosent av pengebruken er utenfor kontroll. Vi mener mye av det dreier seg om svart økonomi og hvitvasking, sier han.

Bentestuen viser til at bare seks prosent av oss bruker kontanter daglig. Kontantene er allerede borte fra DNBs filialer, men bidrar fortsatt til voldelig kriminalitet, ifølge direktøren.

I Finansdepartementet har de ikke planer om å endre loven nå.

– Det er mange, blant annet eldre, som fremdeles ønsker å bruke kontanter, og det må de få lov til. Det er dessuten ikke uproblematisk for personvernet å gjøre alle transaksjoner sporbare, sier statssekretær Tore Vamraak (H) i Finansdepartementet. (©NTB)