PLANET: Den tidligere ukjente kjempeplaneten har fått klengenavnet «Planet ni». FOTO: AFP / NTB SCANPIX
PLANET: Den tidligere ukjente kjempeplaneten har fått klengenavnet «Planet ni». FOTO: AFP / NTB SCANPIX Foto: HO

Solsystemet kan ha en ukjent planet

– Vi er ganske sikre på at det er en planet der ute, sier astronom.

En tidligere ukjent kjempeplanet kan ha blitt oppdaget i den fjerne utkanten av solsystemet. Amerikanske forskere står bak funnet av den mulige kloden, som har fått klengenavnet «Planet ni».

To astronomer ved California Institute of Technology (Caltech) mener de har funnet overbevisende tegn på at det finnes en planet med en masse ti ganger så stor som jorda, som følger en «merkelig, svært avlang bane i utkanten av solsystemet».

– Vi er ganske sikre på at det er en planet der ute, sier Michael E. Brown til New York Times. Sammen med Konstantin Batygin står han bak en artikkel i forskningstidsskriftet Astronomical Journal der resultatene blir presentert.

Planeten er ikke faktisk observert, men forskerne har kommet fram til at det er sannsynlig at den finnes ved bruk av matematiske modeller og datasimulasjoner.

Særlig utgjør funnet av seks små himmellegemer i fjerne, avlange baner en sterk indikasjon på at kjempeplaneten eksisterer, skriver avisen. Alle de seks banene strekker seg ut i samme retning og har omtrent samme vinkel. Ifølge Batygin er sjansen for at dette er en tilfeldighet, svært liten, og forskerne tror gravitasjonen fra et hittil ukjent legeme er årsaken.

De to forskerne mener planeten som eventuelt finnes der ute, bruker mellom 10.000 og 20.000 år på et omløp rundt sola. (©NTB)