Blir lagkamerat med YouTube-superkjendis

Rallycrossføreren Andreas Bakkerud får full fabrikk-backing fra Ford - og skal kjøre i teamet til Ken Block.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Da det internasjonale bilsportforbundet (FIA) i 2013 annonserte at rallycross fra 2014 skulle få VM-status, var Andreas Bakkerud raskt ute med å ønske seg tidenes første VM-tittel. Slik gikk det ikke - de to første sesongene har endt med femte- og fjerdeplass i sammendraget, mens Petter Solberg har stukket av med titlene.

Foran årets sesong har Bakkerud planen klar for å vippe sin landsmann ned fra tronen.

- Det er en veldig stor dag. Nå føler jeg jeg er ett steg nærmere det store målet om å bli verdensmester, sier 24-åringen etter onsdagens pressekonferanse på hjemmebane, hvor han presenterte sin nye satsing.

Amerikansk arbeidsgiver

Bakkerud har nemlig signert for det nye amerikanske teamet Hoonigan Racing Division, som overtar som Fords samarbeidspartner i VM denne sesongen. Bakkeruds gamle lag, svenske Olsbergs MSE, mister dermed sin status som Fords fabrikksteam, mens Bakkerud følger med bilgiganten på flyttelasset. Avtalen går over to år med mulighet for forlengelse.

Bakkerud rettet opp pinlig armhevingsmanøver

- Det er deilig å kunne si det til folk! Jeg har måttet la være å snakke om dette til venner, familie og sponsorer, og det har tæret på kroppen, ler Bakkerud.

For første gang får Bakkerud en fullfinansiert sportslig satsing, og Ford går dessuten tyngre inn i rallycross-sirkuset enn noen gang tidligere - for eksempel skal Fiesta-bilene bygges hos M-Sport i England, som også bygger bilene Ford kjører rally-VM med.

- Det utviklingsarbeidet som Ford, M-Sport, Hoonigan og Ken Block legger ned i denne satsingen er av ypperste merke. De har gått inn i dette for å være med på øverste nivå, og det betyr mye at vi vet at vi har det beste utstyret for å være med å kjempe helt i toppen, sier Bakkeruds manager Jan Tore Brustad.

Bakkerud og Block.
Bakkerud og Block.

Verdenskjent lagkamerat

Og nettopp navnet til Hoonigan-eier Ken Block er sentralt. Den amerikanske 48-åringen var med å grunnlegge skoprodusenten DC Shoes, og ble sittende med en grei sum penger mellom hendene etter å ha solgt sine aksjer i selskapet i 2004. De kom greit med da han bestemte seg for å utforske sine evner som bilsportsutøver - og siden har han kjørt både VM-runder i rally og det amerikanske Global Rallycross Championship, samt enkelte VM-runder i rallycross, blant annet på Hell i 2014.

Men mest kjent er Block likevel for sine Gymkhana-videoer på nettet, hvor han blant annet kjører slalåm mellom trikkene i San Francisco i høy hastighet. De sju videoklippene i serien har til sammen over 300 millioner visninger på YouTube så langt - og det skadet neppe visnings-telleren heller at han tok med seg Top Gears James May på en runde rundt sin private treningsløype på en flyplass i California.

Tirsdag kunngjorde Block at han og hans Hoonigan-team ville kjøre rallycross-VM denne sesongen i samarbeid med Ford. Onsdag dukket altså Andreas Bakkeruds navn opp som Blocks lagkamerat.

Må dele oppmerksomheten

- Uansett hvor vi drar i verden, om det er Portugal, Canada, Argentina, Sverige eller Norge, så vil han være den største stjernen. Det er det ingen tvil om. Så jeg skal holde meg litt i bakgrunnen og heller fokusere på det jeg kan fokusere på, nemlig kjøringen, flirer den ellers så PR-glade Bakkerud.

Dermed må han trolig finne seg i å dele rampelyset med en enda større kjendis i året som kommer - men Bakkerud får fortsatt oppmerksomhet, han også, og før han setter seg på flyet for å besøke Fords hovedkvarter i Detroit, og derfra reiser til Park City for å stå på ski med Ken Block og Hoonigan-teamet i en uke, blir det sannsynligvis nok av henvendelser å svare på.

- Jeg merker at nyheten er ute på sosiale medier. Telefonen min har aldri vibrert så mye i lomma før!