PURUNG STORSIGNERING: 16 år gamle Theo Walcott poserer sammen med manager Arsène Wenger etter å ha signert for Arsenal 20. janaur 2006. AFP PHOTO/ANDREW STUART
PURUNG STORSIGNERING: 16 år gamle Theo Walcott poserer sammen med manager Arsène Wenger etter å ha signert for Arsenal 20. janaur 2006. AFP PHOTO/ANDREW STUART Foto: Andrew Stuart

Theos ti år i Arsenal: – For tidlig å si om han har levd opp til sitt potensial

Arsène Wenger og ekspertene tror vi fremdeles ikke har sett det beste fra Theo Walcott (26).

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Onsdag 20. januar 2006: 16 år gamle Theo Walcott fullfører overgangen fra Southampton til Arsenal.

Det er nøyaktig ti år siden Arsène Wenger punget ut fem millioner pund for å sikre seg et purungt supertalent fra Southampton, som kun hadde startet 13 kamper på nest øverste nivå.

Scoringer mot Leeds, Millwall og Stoke i løpet av elleve dager i oktober året før hadde skapt blest rundt 16-åringen, og det var en stolt Wenger som kunne presentere nysigneringen.

– Theo Walcott er en veldig ung spiller, men han har allerede vist i sine prestasjoner for Southampton at han er et talent med et enormt potensial. Jeg liker også det faktum at han er en allsidig spiller som er utrolig dedikert, han viser stor vilje til å lykkes og er velsignet med en elektrisk hurtighet. Vi er henrykt over å ha signert Theo, og han blir et fantastisk tilskudd til stallen vår, sa Arsenal-manageren da overgangen var i boks.

I Southampton var stemningen en helt annen.

– Vi er utrolig skuffet. Poenget med å utvikle det beste akademiet i landet er ikke å selge ungdomsspillere til større klubber. Vi har gjort alt for å holde Theo i Southampton, men hans familie og rådgivere er bestemt på at skal forlate klubben og gå til Arsenal. Jeg vet at alle Saints-fans vil føle seg sviktet, sa daværende Southampton-styreformann Rupert Lowe.

Tidenes yngste England-debutant
Theo Walcott måtte vente på Arsenal-debuten. Selv om han signerte i januar, så fikk han ikke Premier League-debuten den sesongen.

I stedet skulle han få England-debuten før han spilte sin første offisielle A-landskamp for Arsenal. 8. mai 2006 sjokkerte landslagssjef Sven-Göran Eriksson ved å ta ut Walcott i VM-troppen.

30. mai ble han også tidenes yngste landslagsspillere for England mot Ungarn på Old Trafford. 17 år og 75 dager gammel akslet han England-drakten for aller første gang, en rekord som står den dag i dag.

Walcott spilte ikke i verdensmesterskapet, men står nå med 42 landskamper og åtte mål for England.

– En utrolig prestasjon
For Arsenal er den lynraske angriperen bokført med 53 mål og 41 målgivende på de 224 ligakampene han har spilt etter debuten mot Aston Villa den 19. august 2006.

Totalt har han nå 326 kamper, og kun Patrick Vieira, Thierry Henry, Dennis Bergkamp og Fredrik Ljungberg har spilte flere Arsenal-kamper under Arsène Wengers ledelse.

Kun 40 spillere har flere kamper enn ham i Arsenal-historien, og la oss ikke glemme at Walcott fremdeles bare er 26 år gammel.

– Ti år. Det er en utrolig prestasjon å være på et stabilt godt nivå i så lang tid, for den samme klubben. Det er sjelden, og vi er glade for å ha ham her. Det har vært mange rykter om at han kunne forlate Arsenal de siste årene, men jeg tror det som har holdt ham her er gløden i gruppa og hans kjærlighet til klubben. Det er noe jeg beundrer, sier Arsenal-stopper Per Mertesacker.

– Veldig intelligent
Arsenal-manager Arsène Wenger mener Walcott er en helt annen spiller nå enn da han signerte ham for ti år siden.

– Theo er veldig intelligent. Han har alltid hatt farten og bevegelsene hans uten ball var alltid perfektet. Nå er han langt mer bevisst på lagarbeidet, og han har forbedret avslutningene. Han er dødelig sammenlignet med for ti år siden. Han trengte mange sjanser for å avslutte, og i dag kan han avslutte veldig godt, skryter Arsenal-manageren.

– Ti år her viser at han elsker Arsenal, og jeg er overbevist om at han vil gi oss mye mer de neste fem årene enn han har gjort i det siste fem. Han er en spiller som alltid tar steg og forsøker å bli bedre. Han har en veldig positiv innstilling, fortsetter Wenger.

De lærde strides om Theo Walcott har fått ut sitt potensial, og mange skadeavbrekk har ikke gjort det enklere for 26-åringen.

– Har fortsatt en del å gå på
TV 2-ekspert Erik Thorstvedt mener likevel at Walcott skal ha honnør for sine prestasjoner.

– Noen vil kanskje si at han ikke er blitt så god som man hadde trodd, men han er en dritgod spiller, har masse landskamper og har vært med på mye. Han har hatt en bra karriere. Claus Lundekvam mente at Alex Oxlade-Chamberlain kom til å bli bedre enn Walcott, men den venter vi fortsatt på. Han er definitivt en bra spiller, sier Thorstvedt.

Og i likhet med Wenger mener han er det fremdeles er mer i vente fra 26-åringen.

– Det følger med et press når man debuterer veldig tidlig, og du ser at mange som er gode i ung alder, for eksempel Michael Owen, har en nedadgående kurve. Med Theo Walcott føler jeg det fortsatt er et utviklingspotensial. Han har fortsatt en del å gå på, mener Thorstvedt, som får støtte fra en annen tidligere Tottenham-spiller.

– Han har vært en fantastisk spiller, og der er derfor de punget ut for å beholde ham og han har vært der så lenge, men Theo er fremdeles ung og det er fremdeles for tidlig å si om han har levd opp til sitt potensial. Han kan være på vei inn i sine beste år, sier Jermaine Jenas.

Han var en del av Englands VM-tropp sammen med purunge Walcott i 2006.

– Du kunne se at han hadde alle egenskapene og at han var lynrask. Under VM var han veldig sjenert og holdt seg litt for seg selv, men han har hatt en fantastisk karriere i Arsenal. Å være i en klubb som Arsenal i ti år sier veldig mye. De er en klubb som hele tiden kjøper kvalitetsspillere, påpeker Jenas.

Kilder: Sky Sports, Premier League News, Arsenal.com