KAN BELAGE SEG PÅ OL-KVALIK: Bjarte Myrhol, Kent Robin Tønnesen og Andre Lindboe  feirer seieren mot Hviterussland. Seieren gjør at Norge langt på vei er sikret en mulighet til å kvalifisere seg til OL. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
KAN BELAGE SEG PÅ OL-KVALIK: Bjarte Myrhol, Kent Robin Tønnesen og Andre Lindboe feirer seieren mot Hviterussland. Seieren gjør at Norge langt på vei er sikret en mulighet til å kvalifisere seg til OL. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Foto: Ruud, Vidar

Nå har håndballgutta så godt som sikret OL-kvalik

Høster frukter av EM-oppturen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Norge har så godt som sikret en plass i en av de tre kvalifiseringsgruppene til OL i Rio i sommer. Med full pott inn i mellomspillet skal mye gå galt om Norge ikke får en ekstrasjanse til å kvalifisere seg til sommerens største begivenhet.

En rekke europeiske nasjoner har allerede sikret seg OL-kvalik gjennom gode plasseringer i fjorårets VM i Qatar. Nasjonene dette gjelder er Frankrike, Polen, Spania, Danmark, Kroatia, Tyskland og Slovenia.

Europamesteren vil bli direktekvalifisert til OL og slipper kvalifisering. Derfor får Makedonia (nummer 9 i VM) en plass i kvalifiseringen dersom et av de lagene foran i VM blir europamester eller nummer to bak Frankrike i EM (noe som er svært sannsynlig).

Da gjenstår det to plasser til kvalifiseringsspillet. Disse får man kloa i ved å prestere godt i EM. De tre beste EM-nasjonene som ikke allerede er forhåndskvalifisert får en mulighet til å kvalifisere seg til OL, og akkurat nå er Norge nasjonen som ligger best an. Sverige, Russland, Ungarn, Montenegro og Hviterussland er landene som kan frarøve Norge OL-kvalikplassen.

Men det skal skje mye rart for at to av disse nasjonene blir bedre enn Norge.

  • Sverige kan være ute av EM med tap for Spania i kveld.
  • Enten Russland, Ungarn eller Montenegro er ute av EM i kveld. En av disse tre vil gå inn i mellomspillet med 0 poeng.
  • Hviterussland har med seg 0 poeng inn i mellomspillet.

De tre OL-kvalikgruppene består av fire lag. Chile (gruppe 1), Iran (gruppe 2) og Bahrain (gruppe 3) er blitt fordelt. Norge havner i enten gruppe 2 eller 3. Uansett hvilken gruppe Norge havner i vil Christian Berges menn havne i gruppe med to andre europeiske nasjoner. De to beste lagene fra hver OL-kvalikgruppe kan booke billetter til Rio.