Både Nordhaug og Boasson Hagen satser mot Rio: – Jeg har mer tro på Lars Petter

Norge får sende fire ryttere til Rio-OL. Der har både Nordhaug og Boasson Hagen ambisjoner - til tross for en uvanlig hard løype.

OL ser du på TV 2 fra 5.-21. august

Norge fikk mandag bekreftet at de får en kvote på fire mann til herrenes landeveisritt i Rio-OL.

Med rekordmange 12 utenlandsproffer er det mange om beinet, men det aller meste tyder på at de unge norske syklistene egentlig bare kjemper om to plasser.

To av de mer erfarne har nemlig allerede varslet at de kommer til å bygge store deler av 2016-sesongen rundt Rio: Lars Petter Nordhaug og Edvald Boasson Hagen.

Se reportasje med Nordhaug i videovinduet over og reportasje med Boasson Hagen til høyre!

– Det vil være stort å vinne OL

– OL er et stort mål i år. Om det er en tiendeplass, en bronsemedalje eller gull er vanskelig å spå, men jeg drømmer om seier og er veldig fornøyd om jeg klarer å kjempe i toppen, sier Nordhaug.

Som Norges sterkeste klatrer, er det alt annet enn overraskende at Sky-rytteren velger å satse mot et fellesstartritt i OL som ser ut til å bli uvanlig tøft.

At Edvald Boasson Hagen også gjør det, vil imidlertid overraske litt flere.

– Det er et av målene denne sesongen. Jeg vil prøve å spisse treningen enda mer mot det vi vil møte i Rio-løypa. Det er mange runder med mange høydemeter, så det vil bli hardt.

– Hadde vært stort å vinne OL

– Hva vil det bety å lykkes i OL?

– Det vil absolutt være stort å vinne OL. Det betyr mye å vinne OL, spesielt i Norge, sier Team Dimension Data-rytteren.

Kaggestad: – Ikke så stor tro på Edvald som på Lars Petter

Mads Kaggestad har selv syklet OL (2004), og TV 2-eksperten mener begge har forutsetningene for å lykkes - dog den ene kanskje mer enn den andre.

– Det er realistisk det med Lars Petter. Han er helt der oppe i Liège-Bastogne-Liège og lukter på topp tre-plasseringer og hadde et knallbra VM i 2013 (12. plass, journ.anm). Så om han er tent på det og tror på det, så skal man ta det alvorlig. Løypa er knallhard, så den passer Lars Petter veldig bra. Vi må også huske at dette er en mesterskapsløype. Det er ikke fjell som i Tour de France, selv om den er veldig hard. Men jeg har tro på at Lars Petter har riktig fysikk til å kunne lykkes der, sier Kaggestad.

– Hva med Boasson Hagen?

Jeg har ikke så stor tro på Edvald som på Lars Petter, men, igjen, det er en mesterskapsløype, og er han i kjempeslag så kjører Edvald veldig godt i mesterskap. Det så vi i fjor, selv om den løypa var veldig mye enklere enn den vi får se i Rio. Men Edvald kan klatre veldig bra og har en veldig god motor, men det kommer litt an på hvordan han velger å trene og så videre. Om han ser på OL som et mål, så må han i så fall trene på den type terreng som venter der.

Eiking, Stake Laengen eller Bystrøm?

Med resultatene Nordhaug og Boasson Hagen har å vise til over årene, er de å regne som selvskrevne på et norsk lag til OL. Da gjenstår det to plasser å «fordele».

– Det er heldigvis slik i OL at de beste lagene bare får fem mann, så av den grunn vil det bli et veldig åpent ritt. Jeg tenker at Odd Christian Eiking kan være et spennende valg. Han er god til å klatre. Vegard Stake Laengen kan også være en spennende mann, men de må i så fall være der for å hjelpe Edvald og Lars Petter. I tillegg er jo Sven Erik Bystrøm en interessant rytter, sier Kaggestad.

Det som gjør uttaket til OL noe spesielt er at en av rytterne på landeveislaget også må sykle tempoen i forveien.

– Det som blir spennende er om Edvald nå virkelig tenker OL - om han trener mot en eventuell tempo i OL, om han trener på de bakkene som dukker opp der, og hvordan det eventuelt vil påvirke ham i de andre rittene han vil være god i, sier sykkelkommentatoren.

Tour de France + OL-formelen

De fleste av de største etapperytterne i internasjonal sykkelsport har indikert at de vil forsøke seg i OL i sommer, noe som gjør at Chris Froome, Nairo Quintana, Vincenzo Nibali, Fabio Aru, Alejandro Valverde og co. etter all sannsynlighet blir å se i Brasil.

Utfordringen for mange av de blir å toppe formen både til Tour de France, i juli, og deretter være i form igjen noen uker senere i august.

Boasson Hagen skal sykle årets Tour, men Nordhaug kommer mest trolig til å lade opp med å sykle Polen rundt.

– Først og fremst vil det handle om å holde seg frisk og ikke «kjøre seg i kjelleren» i Tour de France. Man må spare litt krefter noen dager, og det har skjedd ofte at jeg har hatt bra form når jeg har kommet ut av Tour de France, selv om jeg kjenner meg tung, sier Boasson Hagen, og legger til:

– Jeg vil prøve å spisse treningen enda mer mot det vi vil møte i Rio-løypa. Det er mange runder med mange høydemeter, så det vil bli hardt.

For Nordhaug blir det ikke noen Tour de France, men ved siden av OL blir det også viktig å vise seg frem året rundt i og med at han er på utgående kontrakt med Sky.

– Det er et veldig viktig år for meg. Det skal skrives ny kontrakt med Sky, det er OL... Det er litt ekstra press, men for meg fungerer det bare som motivasjon, sier Nordhaug.