Psykiater om idealpresset på sosiale medier: – Gjør opprør mot det perfekte!

I TV 2-serien Sykt perfekt snakker norske unge jenter om prestasjonsjaget etter det «perfekte» liv. Nå etterlyser barne- og ungdomspsykiater Trude Fixdal et opprør mot fasadelivet.

Unge norske jenter gjør det bedre på skolen enn noensinne, bruker mindre rus og er mer pliktoppfyllende enn før.

I dokumentarserien Sykt perfekt på TV 2 forteller syv jenter åpent og ærlig om hvordan de egentlig har det, og hvordan det er å være ung i dag – og om det evige jaget etter å være perfekt hele tiden.

Jenter sliter seg ut

Barne- og ungdomspsykiater Psykiater Trude Fixdal forstår godt at mange jenter føler at de ikke «duger», i jakten på det perfekte liv.

GI FAEN: Barne- og ungdomspsykiater Trude Fixdal gir råd til ungdom som sliter med å holde oppe fasaden. Foto: TV 2
GI FAEN: Barne- og ungdomspsykiater Trude Fixdal gir råd til ungdom som sliter med å holde oppe fasaden. Foto: TV 2

– Det er jo en generasjon som holder på å slite seg ut fordi de er SÅ opptatt av å bli perfekte at de har jo ikke tid til å leve engang. De har tid til å posere...for å bli sett, men de har ikke tid til å være i opplevelsen – og det synes jeg er veldig trist. Det er selvfølgelig variasjoner her, og mange har jo også veldig gode opplevelser og er ikke så opptatt av å være perfekte, men det er altså en ganske stor gruppe som har dette drivet etter å være perfekt som gjør at de nesten ikke er med i sitt eget liv, forteller Trude Fixdal.

– Jeg glemmer å leve

I programmet forteller Martine (18) om det konstante jaget etter å være best på skole, i idretten og i det sosiale liv.

– Jeg føler noen ganger at jeg ikke lever helt, på en måte. Når hverdagen går i ett så glemmer jeg å leve, og jeg glemmer å «puste» fordi jeg er så sinnssykt fokusert på å dra på skolen og levere...jeg er så sinnssykt fokusert på å trene og levere. Jeg er så sinnssykt fokusert på å levere i alt jeg gjør.

Bekymret for datteren

Martines mor forteller også i programmet at hun blir bekymret når hun ser datteren sitte og bla gjennom bilder på Instagram:

– Man ser hvor kult folk har det hele tiden, og jeg har sagt «folk kan vel ikke ha det SÅ kult, hele tiden?», men det er det de ser. Den der vellykketheten og det perfekte – HELE TIDEN. Det må jo gjøre noe med disse unge menneskene, spør hun i programmet.

Etterlyser opprør

Psykiater Trude Fixdal etterlyser et opprør mot alle disse signalene i sosiale medier om at vi hele tiden må være perfekt:

– Jeg kommer jo fra en sånn feminist-generasjon, og det er jo litt sånn upopulært nå, men hvis jeg skulle oppfordre dagens jenter til å gjøre noe, så ville jeg oppfordre dem til et opprør...GJØR opprør mot dette perfekte, vær slaskete! Vær litt uflinke! Dere har så mye å gå på! Så hvis dere hadde greid å gjøre et lite opprør mot det perfekte, legge ut noen stygge bilder av dere selv på instagram, istedenfor... så hadde det varmet mitt hjerte, forteller Fixdal til TV 2.

«Bildene ingen får se»

ÆRLIG: Thea (18) har valgt å legge ut ærlige bilder av seg selv på sin blogg. Foto: theaharmens.blogg.no
ÆRLIG: Thea (18) har valgt å legge ut ærlige bilder av seg selv på sin blogg. Foto: theaharmens.blogg.no

Thea (18), som er med i serien, har vært åPpen om sitt angstrengte forhold til sosiale medier og hvordan hun alltid har forsøkt å se bedre ut på bildene hun legger ut, enn hun selv føler seg.

Hun har nå tatt oppfordringen til Fixdal og har på sin blogg lagt ut bilder hun tidligere ikke våget å legge ut. I bloggen skriver hun:

«Hadde du spurt meg for ett år siden om jeg kunne lagt ut et stygt bilde av meg selv, så hadde jeg garantert nektet. Nå er jeg klar. Klar for å vise dere sannheten om hvordan jeg ser ut 99% av tiden. Uten fasade.»

Bloggen til Thea finner du her

– Det var et behov

– Hvorfor valgte du å gjøre dette?

– Jeg gjorde dette fordi jeg følte at det var et behov for dette. Når alle er så opptatte av det yttre, så er det viktig å tørre å vise seg uten fasaden oga se hva slags reaksjoner man får, forteller Thea til TV 2.

– Og hva slags reaksjoner har du fått?

– Det har bare vært positive tilbakemeldinger. Det tror jeg veldig mange får som legger ut ærlige bilder i sosiale medier, forteller hun.

Blitt modigere

Thea forteller også at innlegget har gjort henne modigere.

– Det har ført til at jeg ikke er så redd lenger for å vise meg uten sminke, og i litt mer sjuskete klær uten den samme frykten for å bli dømt av andre...at man gir litt mer faen – det tror jeg er sunt.

Trenger du noen å snakke med? Da kan du ta kontakt med Hjelpetelefonen for mental helse på nummer 116 123

Sykt perfekt sendes hver onsdag kl 21.40 på TV 2.

Se tidligere episoder her (krever innlogging)