Baby falt i gulvet under fødsel i Trondheim

Jordmor hadde ikke kontroll da barnet falt i gulvet med avrevet navlestreng under fødselen i 2014 og St. Olavs hospital brøt loven, konkluderer fylkesmannen.

Kvinne-barn-sentret på St. Olavs hospital i Trondheim. Illustrasjonsfoto. Foto: Gorm Kallestad / SCANPIX .
Kvinne-barn-sentret på St. Olavs hospital i Trondheim. Illustrasjonsfoto. Foto: Gorm Kallestad / SCANPIX . Foto: Kallestad, Gorm

Fylkesmannen i Sør-Trøndelag konkluderer med at jordmoren ikke hadde kontroll på situasjonen, og at kvinnen som fødte ikke fikk forsvarlig hjelp under fødselen, skriver Adresseavisen.

– Det kan ikke være i tråd med faglig adekvat fødselshjelp at barn ved forløsning faller i gulvet, med avrevet navlestreng, uten jordmors aktive tilstedeværelse, skriver Inger Williams, stedfortredende fylkeslege.

I 2014 klaget kvinnen på at hun opplevde at jordmoren var uerfaren, tok liten styring og ga lite veiledning da hun fødte sitt andre barn på sykehuset i Trondheim.

Fødselen skjedde raskt, og hyppige rier skal ha gjort at kvinnen ikke klarte å komme seg opp i sengen. Babyen skal ha falt i gulvet med avrevet navlestreng da jordmoren dro i alarmsnora for å be om bistand. Ifølge tilsynssaken går det ikke fram at babyen skal ha blitt skadd i fallet, skriver avisen.

– Dette er en fødsel som har gått raskere enn det som er vanlig, og raskere enn forventet. Det er vanskelig å spå hastigheten i fødsler, og raske fødsler vil alltid forekomme. Men det skal ikke skje at barn faller på gulvet under fødselen, sier Tone Løvvik, konstituert seksjonsoverlege ved fødeavdelingen på sykehuset. (©NTB)