Johansen og forbundet var uenige om landslags-exiten

Avtroppende landslagssjef i ishockey, Roy Johansen, snakker for første gang om hvordan han opplevde å miste jobben etter 15 år. Nå er han aktuell som ny Vålerenga-trener.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Oslo (TV 2): 4. desember ble Stavanger Oilers-trener Petter Thoresen ansatt som ny landslagstrener i ishockey, før det ble offentliggjort at Roy Johansen ikke fortsatte i jobben han har hatt siden 2001.

55-åringen ønsket ikke at det skulle skje på den måten.

– Jeg tenkte vel kanskje at det er greit å si ifra at jeg gir meg, også at det går et par uker før nestemann blir klarert ut, sier han til TV 2.

Sommeren 2014 signerte Johansen en ny toårsavtale, som går ut inneværende sesong.

– Jeg har vært heldig å få være landslagstrener i så mange år, og jeg har jo vurdert ganske lenge om når det blir siste året. På to år siden var jeg ganske bestemt på å gi meg, og etter VM i 2015 kom det ikke noe utspill fra forbundet. Da satt den følelsen mer i meg at nå ville det være siste året, forteller han.

– Roy ble invitert til pressekonferanse

Det ble mange spekulasjoner rundt nyansettelsen av Thoresen da Johansen ikke var til stede på pressekonferansen og heller ikke svarte på telefon.

Selv forklarer han det ved at han var i Sverige.

– Jeg hadde allerede booket en tur til Gøteborg for å snakke med sportssjefen og treneren i Frölunda og fikk beskjed om det dagen før at det skulle være en pressekonferanse hvor den nye treneren skulle presenteres. Jeg respekterer at forbundet valgte å ha pressekonferanse på den dagen, og gi beskjed til meg om det dagen før. Jeg bare aksepterer at det var på den måten, også får jo Ishockeyforbundet forklare hvorfor de gjorde det på den måten, sier 55-åringen.

Sportssjef i Norges Ishockeyforbund, Petter Salsten, bekrefter at Johansen ble informert, men at de ikke var enige om presentasjonen av arvtageren.

– Vi visste ikke at han var i utlandet, og han fikk tilbud om å være med på pressekonferansen. Han ønsket ikke det, og det er heller ingen hemmelighet at Roy ønsket at det skulle holdes internt inntil han hadde fått informert laget på en tur til Arosa rett før jul. Det var snakk om nærmere en måned, og vi fant ut at så lenge var det ikke mulig å holdet på det, forklarer Salsten.

TV 2s ishockeyekspert Ole Eskild Dahlstrøm mener to pressekonferanser hadde vært den beste løsningen.

– Jeg ville jo ønsket at Roy kunne hatt en pressekonferanse først, så man kunne hørt litt om hans tanker. Og så hadde man fått hans stedfortreder, det hadde vært den naturlige måten å presentere landslagstreneren på, mener han.

– Vurderte forbundet å gjøre som både Johansen og Dahlstrøm etterlyser, nemlig at Johansens avgang først?

– Ja, vi vurderte mange sider av det. Men når ting først er på plass, og er er klart så er det mange hensyn å ta. Vi kunne selvfølgelig gjort det på en annen måte . Vi kunne ventet, men da risikoen for at nyheten lakk ut, samt at vi hadde forhold til arbeidsgivere og nyansatte hos oss som vi ønsket å ta hensyn til, svarer Salsten.

Aktuell for Vålerenga

Etter det TV 2 kjenner til skal Johansen ha vært i flere samtaler med Vålerenga angående jobben som hovedtrener, som blir ledig fra neste sesong da Espen "Shampo" Knutsen går over i jobben som sportssjef.

55-åringen skal i i tillegg nylig ha takket nei til en jobb hos Olympiatoppen.

Johansen har tatt seks NM-gull med Vålerenga som spiller, og trente Oslo-klubben til tre NM-gull i perioden 1997-2001.

Selv vil han ikke bekrefte hvor veien går videre.

– Det har jo vært noen forespørsler, også får vi jo bare vente og se hva som blir min neste jobb. Jeg har snakket med noen interessenter på ulike arenaer, men jeg vil jo helst ikke si så mye om det før noe er klart, understreker den avtroppende landslagssjefen.

Han er likevel veldig enig i valget forbundet har gjort når det gjelder hans arvtager på landslaget.

– Vi har spilt sammen, så jeg kjenner Petter veldig godt. Han har lang erfaring, og vært ute en vinternatt før. Han nyter stor respekt i spillergruppa, og i norsk hockey. Så det er et godt valg, og det er et naturlig valg, understreker Johansen.

Dahlstrøm mener timingen for et trenerskifte på landslaget nå er god.

– Roy har vært der lenge, og har en veldig god merittliste. Likevel tar ting slutt, og jeg tror timingen med at han fullfører VM i Moskva og at Thoresen tar over ved sesongslutt før OL-kvalifiseringen tror jeg passer bra. Han har lang erfaring med Stavanger Oilers både i serien, og i Champions Hockey League. Nå kan han komme inn med fulle batterier på landslaget, sammenlignet med en hektisk klubbhverdag. Petter Thoresen med fulle batterier er gnist, så jeg har god tro på at han vil lykkes, avslutter Dahlstrøm.